Prosentti taiteelle Tien päällä – Tampere 1.9.2015

Kutsu rakennetun ympäristön kehittäjille

Tampere hyödyntää monipuolisesti julkista taidetta. Kuinka taide teki lasten satupuistosta houkuttelevan myös aikuisille, miten taideohjelma ohjasi uuden Vuoreksen alueen suunnittelua ja kuinka yksityiset taloyhtiöt hyödyntävät taidetta Hervannan alueella ?

 

Näyttökuva 2015-2-20 kello 14.41.29
Tomas Byströmin teos Olet tässä on yksi Tampereen Vuoreksen uusista taideteoksista. Teoksen aiheena on Vuoreksen alueen maastokartta, johon on merkattu kyseisen rakennuksen sijainti.

Prosentti taiteelle -hanke kutsuu rakennetun ympäristön kehittämisestä kiinnostuneet Tien päällä -bussikierrokselle tutustumaan onnistuneeseen julkiseen taiteeseen ja taidehankinnan malleihin Tampereella.

Tien päällä -bussikierroksella oppainamme toimivat mm. Tampereen kaupungin puutarhuri Timo Koski, Tampereen taidemuseon johtaja Taina Myllyharju ja kokoelmapäällikkö Tapio Suominen, Frei Zimmer Oy:n toimitusjohtaja, kuvataitelija Tuula Lehtinen ja tuottaja Heini Orell, Vuores-projektin projektipäällikkö Kirsti Toivonen, läänintaiteilija Vesa Varrela sekä taiteilija, kuvataiteen tohtori Jan-Erik Andersson, joka voitti hiljattain Tampereen rantatunnelin ilmanvaihtopiippujen taidekilpailun ehdotuksellaan Tuli ja sade.

Onnistunut ja kohtuuhintainen julkinen taide edellyttää yhteistyötä suunnittelijan ja tilaajan, rakennuttajan, taiteilijan ja taideasiantuntijan välillä varhaisessa vaiheessa rakennushanketta. Kierroksen aikana kuulet asiantuntijoilta, kuinka Tampereen kaupunki on aktiivisesti hyödyntänyt taidetta urbaanin kaupunkiympäristön ja uusien asuinalueiden elävöittämisessä.

Tien päällä -kierros on samalla oiva tilaisuus tutustua julkisen rakentamisen ja kaupunkien kehittämisen ammattilaisiin.

Bussikierros on maksuton. Varaa paikkasi ajoissa! Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.
Ilmoittaudu osoitteessa: https://ornamo.gruppo.fi/online-applications/index.php/546533

Lisätiedot:
Lotta Veromaa / Teollisuustaiteen Liitto Ornamo
taide@ornamo.fi
044 743 3577

Ohjelma:

Klo 11.30 – 12.30 Kevyt lounas Finlaysonin TR1-tilassa
Osoite: Väinö Linnan aukio 13, Finlayson, Tampere

Klo 12.30 Lähtö kierrokselle

Klo 13.00 Vierailu Tiitiäisen satupuistossa
Tampereen kaupungin ja Tampereen taidemuseon järjestämän kilpailun tuloksena syntyi Tiitiäisen satupuisto. Satupuiston taidehankintaa luotsannut Tampereen kaupungin puutarhuri Timo Koski kertoo, kuinka taide yhdistyy luontevasti vaativaan rakennushankkeeseen.

Klo 14.45 Katsaus Tampellan ja Hervannan alueisiin
Läänintaiteilija Vesa Varrela, Tampereen taidemuseon johtaja Taina Myllyharju ja kokoelmapäällikkö Tapio Suominen kertovat kaupungin julkisen taiteen hankintamallista ja kehittämisestä. Lisäksi kuulemme Hervannan alueen yksityisten taloyhtiöiden taiteenhankintamallista.

Klo 15.30 Vierailu Vuoreksen alueella
Vierailemme Tampereen Vuoreksessa, jossa kuulemme Vuores-projektin projektipäällikkö Kirsti Toivoselta, kuinka Vuoreksen taide on mahdollistunut, kuinka uusi asuinalue hyödynsi taiteen kaavaa ja näemme jo valmistuneita teoksia.

Vuoreksesta suuntaamme Rantatunnelin ympäristöön, jossa kuulemme kuinka taidetta on tuotu mukaan allianssi-hankkeseen. Lisäksi näemme jo paikalle asennettuja taidemeluesteitä. Oppaana toimivat Vuoreksen ja Rantatunnelin taidetta koordinoivan Frei Zimmer Oy:n Tuula Lehtinen ja Heini Orell. Matkalle tutustumme myös Tullin alueelle syntyvään taidestrategiaan, josta kertoo Frei Zimmer Oy:n arkkitehti Lasse Kosunen.

Taiteilija ja kuvataiteen tohtori Jan-Erik Andersson avaa taiteilijan näkökulmaa vaativissa rakennushankkeissa Tampereen rantatunnelin ilmanvaihtopiippujen taidekilpailun voiton kautta. Tampereen taidemuseon johtaja Taina Myllyharju sekä kokoelmapäällikkö Tapio Suominen kertovat rantatullin taidekilpailun järjestämisestä sekä kilpailukäytännöistä unohtamatta hankkeen sopimus- ja huoltokäytäntöjä.

Klo 17.00 Paluu Finlaysonin TR1-tilaan, jossa halukkaille vielä pientä tarjoilua

 


Pertti Kukkosen Kirjailijanpuiston taidemuuri Tampereen Vuoreksessa rajaa monipuolista viheraluetta. Muurin pinnassa on tamperelaisten runoilijoiden tekstejä.

 

Tien päällä -bussikiertue 

Tien päällä -bussikiertueen tavoitteena on viedä rakennuttajat ja päättäjät julkisen taiteen luo ja madaltaa taiteen tilaamisen kynnystä. Prosentti taiteelle -hankkeen luotsaamalla bussikiertueella tutustutaan eri paikkakuntien onnistuneisiin julkisen taiteen kohteisiin ja tuodaan yhteen taiteen mahdollisuuksista kiinnostuneet virkamiehet, rakennuttajat ja muut kaupungin kehittäjät sekä taiteen asiantuntijat.

Tulevat Tien päällä -kierrokset

Tampere 1.9.
Helsinki 10.9. (kierros on täynnä)

Lisäksi kierrokset järjestetään syyskuussa Oulussa, Hämeenlinnassa ja Jyväskylässä. Katso tarkemmat tiedot ja ilmoittautumisohjeet osoitteesta: https://prosenttiperiaate.fi/tienpaalla/.


Mikä Prosentti taiteelle -hanke?

Prosentti taiteelle on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke, johon osallistuvat vuosina 2014-2015 Suomen Taiteilijaseura, Ornamo ja Arkkitehtuurin tiedotuskeskus sekä Ympäristötaiteen säätiö ja Taiteen edistämiskeskus. Hankkeen tavoitteena on lisätä prosenttiperiaatteen mukaista taidetta ja toimintaa.

Prosenttiperiaate tarkoittaa, että noin prosentti (yleensä 0,5-2 %) rakentamisen kustannuksista käytetään taiteeseen. Periaatetta on noudatettu etenkin julkisessa rakentamisessa, mutta sitä voidaan hyvin soveltaa myös yksityiseen, korjaus- ja infrastruktuurirakentamiseen. Se on selkeä rahoitusmalli taidehankintojen tekemiseen.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone