Kutsukuva_banneri_Kuopio copy

Kutsu rakennetun ympäristön kehittäjille

Kuopiossa hyödynnetään taidetta suunnitelmallisesti osana rakennettua arjen ympäristöä. Miten taiteen kaava toi kaupungille säästöjä ja kuinka kaupunginsairaalaan syntyi älykästä taidetta? Prosentti taiteelle -hanke kutsuu sinut bussikierrokselle tutustumaan hyvään julkiseen taiteeseen ja taidehankinnan malleihin taiteilijoiden, päättäjien, rakennuttajien, taideasiantuntijoiden ja suunnittelijoiden opastuksella, käyttäjää unohtamatta.

 


Elämystä arkeen. Kuopion torille toteutettu Oksapoika on taiteilija Pekka Kauhasen vuonna 2013 toteuttama teos tuo elämyksellisyyttä arjen keskelle. Taiteilijan mukaan Oksapoika ilmentää alueen elinehtoa: metsää, puuta ja puuteollisuutta. Kuva: Kuopion taidemuseo / Hannu Miettinen (2013)

 

Kuopion Tien päällä -kierroksella oppaina ovat mm. taiteellinen johtaja Jaana Partanen (Partanen & Lamusuo Oy), suunnitteluinsinööri Paula Pakarinen (Kuopion kaupunki, kunnallistekninen suunnittelu), taiteen integroimista
Saaristokaupungin suunnitteluun luotsannut Leo Kosonen (Kuopion
kaupungin entinen kaavoituspäällikkö) ja muotoilun ja arkkitehtuurin läänintaiteilija Anu Muurinen (Taiteen edistämiskeskus, Itä-Suomi).

Onnistunut ja kohtuuhintainen julkinen taide edellyttää yhteistyötä suunnittelijan ja tilaajan, rakennuttajan, taiteilijan ja taideasiantuntijan välillä varhaisessa vaiheessa rakennushanketta. Päivän aikana selviää mm. kuinka Kuopio on onnistunut hyödyntämään taidetta suunnitelmallisesti, miten rahoittaa taidehanke, kenen puoleen kääntyä taiteilijavalinnassa, kuinka sopia taideteoksen huollosta onnistuneesti ja kuinka budjetoida taide osaksi rakennushanketta.

Voit ilmoittautua koko kierrokselle tai halutessasi hypätä bussin kyytiin välipysäkeiltä. Ilmoitathan erikseen, mikäli haluat tulla kyytiin kesken kierroksen. Tutustu kierroksen pysähdyspaikkoihin oheisesta ohjelmasta. Osallistujille on tarjolla pientä purtavaa ja juomaa. Ilmoitathan erityisruokavaliosta ilmoittautumisen yhteydessä ennakkoon! Ilmoittautumiset 26.5.2015 mennessä.

Bussikierros on maksuton. Varaa paikkasi ajoissa! Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Ilmoittautuminen: https://ornamo.gruppo.fi/online-applications/index.php/survey/index/sid/419358

Tien päällä -kierros on samalla oiva tilaisuus tutustua julkisen rakentamisen ja kaupunkien kehittämisen ammattilaisiin.


Sarjakuvataidetta koulussa. Martti Ahtisaaren nimeä kantavan koulun seiniä ilostuttaa kuopiolaisen sarjakuvataiteilijan Jyrki Heikkisen taide, joka on esimerkki prosenttiperiaatteen mukaisesta taidehankinnasta. Kuva: Kuopion taidemuseo / Hannu Miettinen.

 

Lisätiedot:

Lotta Veromaa / Teollisuustaiteen Liitto Ornamo
taide@ornamo.fi
044 743 3577

https://prosenttiperiaate.fi/tienpaalla


Ohjelma:

Klo 12 Kokoontuminen Kuopion torilla, Oksapoika -teoksen edessä
Osoite: Haapaniemenkadun ja Kauppakadun kulmaus (H-talon edessä), 70110 Kuopio

Klo 12.45 Lähtö Oksapoika -teoksen edessä

Klo 13.00 Taidekierros Kuopion yliopistollisessa sairaalassa
Partanen & Lamusuo Oy:n taiteellinen johtaja Jaana Partanen esittelee mm. Evoluutio -julkisivutaideteoksen Kaarisairaalassa sekä Kuopion yliopistollisen sairaalan uusia julkisia tiloja sekä kertoo, kuinka taide saatiin integroitua osaksi vaativaa ja monialaista suunnittelukohdetta.

Klo 14.30 Bussi starttaa kohti Saaristokaupunkia
Läänintaiteilija Anu Muurinen ja Kuopion kaupungin kaavoitusarkkitehti Mari Piipponen kertovat suunnitteilla olevasta Savilahti -projektista, taiteen roolista tulevassa, uudessa kaupunkiympäristössä sekä poikkihallinnollisesta yhteistyöstä.

15.00 Prosenttitaidetta Saaristokaupungissa
Kuopion taidemuseon intendentti Marianna Huttunen sekä Kuopion museokeskuksen päällikkö Aija Jaatinen kertovat mm. Kuopion kaupungin prosenttitaidetyöryhmästä, teosten hankinnasta ja huoltokäytännöistä sopimisesta. Tutustumme kahteen prosenttitaidekohteeseen: Lehtoniemen päiväkotiin ja Martti Ahtisaaren kouluun.

16.00 Tutustuminen SaaristoGalleria -hankkeeseen
Suunnitteluinsinööri Paula Pakarinen kertoo, kuinka SaaristoGalleria-hankkeella tuotiin kaupungin kehittämiseen ulkopuolista rahoitusta, resursseja ja yhteistyökumppaneita. Tutustumme mm. Saaristokaupungin kiertoliittymiin, torin istuimiin sekä Keilankannan kanavan tukimuuriin.

17.00 Paluu Kuopion torille

 

Rantakala_pieni
Taide kaupungin kehittäjänä. Kuopion saaristokaupunginosassa taiteen kaava yhdistää taiteen, kulttuurin ja rakentamisen hallituksi kokonaisuudeksi. Sen tukena SaaristoGalleria-toimintamallilla tuodaan toteutukseen ulkopuolista rahoitusta ja yhteistyökumppaneita. Ari Tiilikaisen ja Iiro Murajan Rantakala -teos on osa Kaivannonlahden kiertoliittymää. Kuva: Hannu Miettinen (2010)

 

Tien päällä -bussikiertue
Tien päällä -bussikiertueen tavoitteena on viedä rakennuttajat ja päättäjät julkisen taiteen luo ja madaltaa taiteen tilaamisen kynnystä. Prosentti taiteelle -hankkeen luotsaamalla bussikiertueella tutustutaan eri paikkakuntien onnistuneisiin julkisen taiteen kohteisiin ja tuodaan yhteen taiteen mahdollisuuksista kiinnostuneet virkamiehet, rakennuttajat ja muut kaupungin kehittäjät sekä taiteen asiantuntijat.

Tien päällä -kiertueen paikkakunnat
Kouvola 26.5.
Kuopio 2.6.
Jyväskylä (elo-syyskuu)
Tampere 1.9.
Helsinki 10.9.
Hämeenlinna (syyskuu)
Oulu 6.10

Mikä prosentti taiteelle -hanke?
Prosenttiperiaatteen edistäminen 2014–2015 on valtakunnallinen, opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke, jonka tavoitteena on lisätä prosenttiperiaatteen mukaista taidetta ja toimintaa. Hankkeeseen osallistuvat keskeiset taide-, taideteollisuus- ja arkkitehtuurin alan toimijat: Arkkitehtuurin tiedotuskeskus, Suomen Taiteilijaseura, Taiteen edistämiskeskus, Teollisuustaiteen Liitto Ornamo ja Ympäristötaiteen säätiö.

Prosenttiperiaate tarkoittaa, että noin prosentti (yleensä 0,5-2 %) rakentamisen kustannuksista käytetään taiteeseen. Periaatetta on noudatettu etenkin julkisessa rakentamisessa, mutta sitä voidaan hyvin soveltaa myös yksityiseen, korjaus- ja infrastruktuurirakentamiseen. Se on selkeä rahoitusmalli taidehankintojen tekemiseen.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone