banneri-Jyvaskyla


Millaista lisäarvoa taide tuo kaupunkikuvaan? Miten julkinen taide näkyy Jyväskylässä ja mitä hankintamalleja taiteen hankinnassa on käytetty? Voivatko valaistusratkaisut olla taidetta? Miten taide elävöittää vanhaa tehdasaluetta? Lisäsikö taide asuntomessualueen vetovoimaa ja asuntojen arvoa? Mitä impulsseja taide tuo koulun arkeen?

jyväs2
Pekka Jylhän teos Puutarhurin taivas sijaitsee Äijälänrannan asuntomessualueella


Prosentti taiteelle -hanke kutsuu Jyväskylän seudun päättäjiä, virkamiehiä ja rakennetun ympäristön ammattilaisia bussikierrokselle tutustumaan onnistuneisiin julkisen taiteen hankintoihin sekä saamaan tietoa rakennetun ympäristön taidehankkeiden suunnittelusta ja toteutuksesta maanantaina 2.11. klo 12.30-17.00.

Jyväskylän Taide rakentamisessa/ Tien päällä -kierroksen oppaina ja asiantuntijoina toimivat Jyväskylän kaupungin yleiskaavapäällikkö Leena Rossi, maisema-arkkitehti Mervi Vallinkoski, Keski-Suomen alueen visuaalisten taiteiden läänintaiteilija Kirsi Pitkänen ja Kankaan alueen projektipäällikkö Erkki Jaala.

Kierroksen aikana julkisen taiteen vaikutusta rakennettuun ympäristöön tutkaillaan Kankaan tehdasalueella, Äijälänrannan asuntomessualueella, Jyväskylän yliopistoalueella sekä Huhtasuon yhtenäiskoululla. Omia töitään kierroksen varrella esittelevät muun muassa taiteilijat Kimmo Schroderus, Jukka Silokunnas ja Tuomas Hallivuo.

Onnistunut ja kohtuuhintainen julkinen taide edellyttää yhteistyötä suunnittelijan, tilaajan ja taiteilijan tai taideasiantuntijoiden välillä varhaisessa vaiheessa rakennushanketta. Hyvät esimerkit ja käytännöt luovat malleja taidehankkeiden toteuttamiseksi ja vahvistavat paikallista ammatillista osaamista. Päivän aikana selviää muun muassa, kuinka taidehankkeita voidaan rahoittaa ja kenen puoleen kannattaa kääntyä taiteilijavalinnassa.

OHJELMA JYVÄSKYLÄSSÄ 2.11.2015

Bussi lähtee klo 12.30 kaupunginteatterin pysäkiltä
Vapaudenkatu 36, Jyväskylä

Kankaan tehdasalue
Esittelijöinä Jyväskylän Kankaan projektipäällikkö Erkki Jaala, visuaalisten taiteiden läänintaiteilija Kirsi Pitkänen, taiteilija Jukka Silokunnas
Prosenttikulttuuria ja graffiteja

Huhtasuon yhtenäiskoulu
Esittelijöinä rehtori Kirsi Ruoppila, taiteilija Jukka Silokunnas
Jukka Silokunnas – Huhtikset, 2015

Ruusupuisto, Jyväskylän yliopisto
Esittelijänä Jyväskylän yliopiston tiedemuseon intendentti Pirjo Vuorinen
Arkkitehtitoimisto Sarc Oy – Ruusupuisto, Veikko Hirvimäki – Ohitus, 2015

Kahvitauko
Kokemuksia taidehankkeiden toteutuksista ja rahoituksesta
Arkkitehtuurin tiedotuskeskuksen johtaja Tiina Valpola haastattelee kierroksen asiantuntijoita

Ylistönrinne
Esittelijöinä yleiskaavapäällikkö Leena Rossi, taiteilija Kimmo Schroderus
Kimmo Schroderus – Hyöky, 2006

Kuokkalan kiertoliittymä
Esittely ajomatkan yhteydessä
Timo Hannunen – Halla, 2002

Äijälänranta
Esittelijöinä Jyväskylän kaupungin maisema-arkkitehti Mervi Vallinkoski, valaistuskoordinaattori Annukka Larsen, Asuntomessujen projektipäällikkö Anu Hakala, taiteilija Tuomas Hallivuo.
Useita teoksia eri taiteilijoilta, valaistuksen taidetta

Kierros päättyy noin klo 17.00 Jyväskylän kaupunginteatterin pysäkille

Kierros on maksuton.
Ilmoittaudu tämän linkin kautta: https://www.webropolsurveys.com/S/C657511898A31A94.par.
Seuraa ajankohtaista tiedotusta täältä.

Lisätietoa: Arkkitehtuurin tiedotuskeskus/ Mikko Laak mikko.laak@archinfo.fi, puh +358 50 458 9500

jyväs1
Äijälänrannan alueella taidetta on myös yllättävissä paikoissa. Kalusteita ja grafiikkaa ovat alueelle suunnitelleet taidegraafikot Tuomas Hallivuo ja Jyrki Markkanen sekä muotoilija Jonas Hakaniemi.

————————————————————————

Tien päällä –bussikiertue esittelee rakennetun ympäristön kehittäjille julkisen taiteen parhaita esimerkkejä ja taidehankinnan malleja eri puolilla Suomea kevään ja syksyn 2015 ajan. Kiertue kokoaa yhteen taiteen mahdollisuuksista kiinnostuneet virkamiehet, rakennuttajat ja muut kaupungin kehittäjät sekä taiteen asiantuntijat. Kiertue alkoi Kouvolasta 26.5., Kuopioon se saapui 2.6., Tampereelle 1.9., Helsinkiin 10.9. ja Ouluun 28.9. ja Hämeenlinnaan 8.10. Kiertueen viimeinen kohde on Jyväskylä 2.11. Katso myös https://prosenttiperiaate.fi/tienpaalla/.

Kiertueen järjestää Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama Prosentti taiteelle -hanke, jonka osapuolia ovat Arkkitehtuurin tiedotuskeskus, Teollisuustaiteen Liitto Ornamo, Suomen Taiteilijaseura sekä Ympäristötaiteen säätiö. Hankkeen yhteistyökumppanina on Taiteen edistämiskeskus.

Oulussa, Hämeenlinnassa ja Jyväskylässä kierros toteutetaan yhteistyössä kaupungin kanssa.

 

Kuvat: Yrjö Suonto

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone