Tien päällä -bussikiertue Oulussa: taidetta arjen ympäristöissä

 

Tien päällä -bussikierros Oulussa 28.9.

Prosentti taiteelle -hanke vei Oulun seudun taiteen tilaajia ja rakennetun ympäristön ammattilaisia Tien päällä -bussikierrokselle 28.9.2015. Kierroksella tutustuttiin niin Oulun julkisen taiteen kohteisiin kuin taiteen hankinnan malleihin ja hyviin käytäntöihin.

 

 

Tien päällä -bussikierros Oulussa 28.9.

Kierroksen alussa Arkkitehtuurin tiedotuskeskuksen toiminnanjohtaja Tiina Valpola esitteli prosenttiperiaatteen historiaa Suomessa. Oulussa prosenttiperiaatetta on noudatettu jo vuodesta 1964, joten kaupunki on julkisen taiteen edelläkävijä Suomessa.

Oulun kaupungin puolesta kohteita esittelivät yleiskaavapäällikkö Paula Paajanen, hankepäällikkö Juha Kaisanlahti sekä taidemuseon kokoelma-amanuenssi Tarja Kekäläinen.

 

Koulun katossa lentävät muuttolinnut

Kuvataiteilija Kirsti Muinosen teos Linnunradan pysäkki levittäytyy koko Metsokankaan monitoimitalon sisä- että ulkotilojen kattoon. Eri värisistä ja eri muotoisista maalauksista koostuva rata jatkuu saumattomasti sisätiloista ulkotilaan. 700 oppilaan Metsokankaan koulu valmistui vuonna 2008. Siihen integroitu taideteos toteutettiin Oulun kaupungin linjausten mukaisesti prosenttiperiaatteella.

Tien päällä -bussikierros Oulussa 28.9.

Muinonen sai Oulun taidemuseolta yhteydenoton aivan rakennusprojektin alussa, kun rakennuksesta oli olemassa vasta monttu maassa. Siksi yhteistyö rakennuksen arkkitehdin Ari Järvisen kanssa oli erittäin tärkeää.

Linnunradan pysäkki koostuu 525 maalauksesta, jotka on tehty MDF- ja Reynobond-levyille. Ulkona olevat osat on maalattu säänkestävällä automaalilla ja sisäpuolen teokset akryyliväreillä. Muinosen ajatus teokseen lähti liikkeelle koulun alueesta: Kaakkuri ja Metsokangas ovat lintualuetta. Sitä kautta syntyi ajatus muuttolintujen parvesta. Muinosen mukaan muuttolintujen parvi symboloi myös koululaisia, jotka aikanaan lähtevät etsimään suuntaa elämällensä. Teos muistuttaa taiteilijan mukaan myös Linnunradan galaksia, mikä näkyy myös teoksen nimessä. ”Kun täällä pimeässä pohjoisessa asutaan, täällä Linnunradan reunoilla.”

Metsokankaan monitoimitalon teoskokonaisuuteen kuuluu myös Meeri Lukin äänitaideteos.

 

Kävelykierroksella Kaakkurin keskuksessa

Tien päällä -bussikierros Oulussa 28.9.

Kierroksella tehtiin kävelykierros Kaakkurin keskuksessa taidemuseon amanuenssi Tarja Kekäläisen johdolla. Kaakkurin alueella teoksia on sekä integroitu rakennuksiin että sijoitettu julkisille paikoille. Kaakkurin toria jäsentää Minna Kangasmaan veistospari Lace Square – Pylväitä ja silmukoita (2009). Nelimetrisiin, porttimaisiin veistoksiin kontrastia tuo vihertävän pinnan yksityiskohtainen pitsikuvio.

 

Tien päällä -bussikierros Oulussa 28.9.

Kaakonpojan päiväkodin prosenttitaideteos on Pia Hentusen Turvallisesti maailmassa, lainahöyhenissä tai ihan omissa (2003). Teos koostuu neljästä lintuaiheisesta maalauksesta, jossa untuvaiset kaakonpojat telmivät ja koristautuvat erilaisiin leikkeihin. Tilan käyttäjät eli päiväkodin lapset on huomioitu sijoittamalla teokset matalalle, lapsen katseen korkeudelle.


Hiukkavaaran alueelle elämysten kaava?

Oulun kaupunkisuunnittelu on ideoinut asuinalueiden laadun tueksi niin kutsuttua elämysten kaavaa osana kaupunkikulttuurin toimenpideohjelmaa. Kokeilu alkaisi Hiukkavaaran alueelta, mutta pyrkimyksenä on luoda  koko kaupunkia varten toimenpidemalli, jossa voitaisiin “pehmein keinoin” ja matalalla kynnyksellä sitouttaa rakennuttajia taiteen hankintaan. Mallissa yhtiömuotoisilta rakennuttajilta kerättäisiin pienehkö ympäristötaidemaksu, jonka suuruus olisi vyöhykkeestä riippuen 1 – 2 euroa per kerrosalaneliömetri. Näin muodostuvalla rahapotilla voitaisiin tuoda pysyvää ja tilapäistä taidetta sekä elämyksiä ja tapahtumia kaupunkilaisten arkeen.

Kaavoitusarkkitehti Jere Klamin mukaan useilta rakennuttajalta on jo saatu suullinen hyväksyntä vapaaehtoiselle maksuun osallistumiselle, eli asia koetaan  positiivisena. Ajatusta tukee myös Prosentti taiteelle –hankkeen vuosi sitten teettämä gallup-kysely, jossa 70% suomalaisista haluaisi taidetta asuinympäristöönsä ja jopa 44% olisi valmis maksamaan hieman enemmän omistusasunnosta, jonka rakennuskustannuksista noin prosentti on käytetty taiteeseen. Toistaiseksi hanke on kaupungin asiantuntijaelinten käsittelyssä.

Kastellin monitoimitalo on yhtä suurta oppimisympäristöä

Tien päällä -bussikierros Oulussa 28.9.

Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäen suunnittelemssaa Kastellin monitoimitalossa käy päivittäin noin 2 000 käyttäjää. Päivisin huoneet täyttyvät päiväkotilaisista ja eri koulutasojen oppilaista, iltaisin muun muassa aikuisopetuksesta ja liikuntatuntien reippailijoista. Rakennus pitää sisällään myös kirjaston ja nuorisopalveluiden tiloja.

 

Tien päällä -bussikierros Oulussa 28.9.

Kastellin monitoimitaloa esitellyt rehtori Timo Salmi oli tiiviisti mukana rakennuksen suunnittelussa, jossa arkkitehtuuri ja uudenlainen pedagogiikka kävivät vuoropuhelua. Koko rakennus on ajateltu oppimisympäristöksi.

 

Tien päällä -bussikierros Oulussa 28.9.

Myös taideteokset tukevat ajatusta oppimisympäristöstä. Kohteen prosenttiperiaatteella toteutetun taidehankinnan taiteilijaksi valittiin arkkitehdin toiveesta kaksikko Tommi Grönlund ja Petteri Nisunen. Grönlund ja Nisunen suunnittelivat Kastellin monitoimitaloon kaksi teosta. Vaeltajat koostuu ruokasalin kattoon asetetuista peileistä, joista auringonvalo heijastuu. Teoksen avulla voi tarkkailla maapallon pyörimisliikettä. Mediataideteos Parit koostuu kolmestakymmenestä eri puolella rakennusta sijaitsevasta väriä vaihtavasta valoparista. Led-valoilla toteutetun teoksen käyttöiäksi on suunniteltu 10-15 vuotta.


Kontinkankaan hyvinvointikeskus

Oulussa prosenttiperiaatetta noudatetaan uudisrakennusten ohella peruskorjauskohteissa. Oulussa asuva ja työskentelevä taidemaalari Raimo Törhönen sai kaupungilta taideteostilauksen vuonna 2014 saneerattuun Kontinkankaan hyvinvointikeskukseen. Rakennus toimi alun perin 1930-luvulla lääninsairaalana.

Tien päällä -bussikierros Oulussa 28.9.

Törhönen oli paikalla esittelemässä seinämaalaussarjaansa Ajokoiravärioppi. Teoksen muotokieli lähti liikkeelle modernistisista perusperiaatteista: neliön muodosta sekä värien rinnastuksista. Rakennuksen käyttäjiä ajatellen Törhönen valitsi teosten aiheeksi koiran, joka antaa teoksille tarttumapintaa. Vaikka ei välittäisi taiteesta, tutun aiheen kautta voi päästä sisään teosten maailmaan. Taiteilijalle oli tärkeää huomioida myös liike, sillä porraskäytävässä sijaitsevia maalauksia katsotaan kävellessä ja liikkuessa.

Koira kasvaa joka kerroksessa hieman vanhemmaksi. Mallina on käytetty oikeaa koiranpentua, joka sattui olemaan juuri sopivassa iässä taiteilijan luonnostelua varten.

 

Lue lisää

Selaa Oulun prosenttitaideteoksia verkkohakemistosta.

Katso Prosentti taiteelle -hankkeen video Oulun prosenttiperiaatteesta.

 

————————
Tien päällä –bussikiertue esittelee rakennetun ympäristön kehittäjille julkisen taiteen parhaita esimerkkejä ja taidehankinnan malleja eri puolilla Suomea kevään ja syksyn 2015 ajan. Kiertue kokoaa yhteen taiteen mahdollisuuksista kiinnostuneet virkamiehet, rakennuttajat ja muut kaupungin kehittäjät sekä taiteen asiantuntijat. Lue lisää: https://prosenttiperiaate.fi/tienpaalla/

Tien päällä -tapahtumat järjestää Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama Prosentti taiteelle -hanke, jonka osapuolia ovat Arkkitehtuurin tiedotuskeskus, Teollisuustaiteen Liitto Ornamo, Suomen Taiteilijaseura sekä Ympäristötaiteen säätiö. Hankkeen yhteistyökumppanina on Taiteen edistämiskeskus. Oulun kierros toteutettiin yhteistyössä Oulun kaupungin kanssa.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone