Ulkomaiset taiteilijapankit

Tässä listauksessa on mukana sekä taiteilijapankkeja että verkkosivustoja, joissa ilmoitetaan avoimista hauista (open calls). Avoimissa hauissa tilaaja useimmiten kutsuu kiinnostuneita taiteilijoita tai taiteilijaryhmiä ilmoittautumaan hankkeeseen portfoliollaan tai vastaavalla työnäytteellä, ja valitsee sitten kiinnostuneiden taiteilijoiden joukosta muutaman, jolta tilataan luonnos. Jokaisen haun menettelytavat kannattaa kuitenkin lukea huolellisesti, sillä niissä on suuriakin eroja.

Listaus ei ole kaikenkattava – kannattaa ehdottomasti etsiä lisää mahdollisuuksia oman kielitaidon ja kansainvälisten kontaktien puitteissa.  

Otamme mieluusti vastaan vinkkejä muistakin avoimista taiteilijapankeista ja mahdollisuuksista osallistua julkisen taiteen hankkeisiin. Ota yhteyttä: rosa.kuosmanen(a)artists.fi.

päivitetty viimeksi: 8/2016
 

Ruotsi

Ruotsin julkinen hallinto on kolmiportainen, pienimmästä suurimpaan: kunta, maakäräjät (muistuttaa Suomen maakuntia tai entisiä läänejä), valtio. Kaikki nämä kolme hallinnon porrasta tilaavat myös julkista taidetta. Tukholmassa sijaitsevaan rakennukseen voi siis tilata rakennuksesta ja sen rakennuttajasta riippuen joko Tukholman kaupunki, Tukholman läänin maakäräjät tai valtio.

Kaupungit

Stockholm konst
Stockholm konst tilaa julkista taidetta Tukholman kaupungin kiinteistöihin, ja tarjoaa palveluita myös yksityiselle sektorille. Tukholmassa kaikessa uudis-, korjaus- ja lisärakentamisessa tulee noudattaa prosenttiperiaatetta. Taiteilijat voivat lähettää Stockholm konstille portfolionsa (mm. valokuvia ja motivaatioteksti). Katso tarkemmat ohjeet: http://www.stockholmkonst.se/kontakt/intresseanmalan-for-konstnarer/.

Göteborg konst
Göteborg konst on kaupungin oma julkisen taiteen organisaatio, joka tilaa julkista taidetta Göteborgiin. Taiteilijat ja taidekonsultit voivat ilmoittaa sähköisellä lomakkeella kiinnostuksestaan osallistua projekteihin. Katso tarkemmat ohjeet: http://www.goteborgkonst.com/offentlig-konst/intresseanmalan-konstnarer/.

 

Maakäräjät (läänit)

Ruotsissa julkisen taiteen tilaajina toimivat kuntien lisäksi maakäräjät (landsting), jotka vastaavat kukin oman lääninsä terveydenhuollosta, paikallisliikenteestä, aluesuunnittelusta ja kulttuuriasioista. Maakäräjiä tai niitä vastaavia alueita on yhteensä 21. Lista maakäräjistä ja niitä vastaavista alueista löytyy esimerkiksi Wikipediasta. Tietoa julkisen taiteen projekteista löytyy maakäräjien verkkosivuilta.

Konstnärsbasen, Stockholms läns landsting
Tukholman läänin maakäräjien taiteilijapankkiin voi jättää tietonsa ja portfolionsa. Pankin kautta etsitään taiteilijoita suuriinkin julkisiin rakennushankkeisiin mm. parhaillaan rakenteilla olevaan Nya Karolinska Solna -sairaalan, joka on suurin yksittäinen julkisen ympäristön taideprojekti Tukholman alueella. Tukholman läänin maakäräjät vastaavat myös esimerkiksi Tukholman metron taidehankinnoista. Konstnärsbasen on käytettävissä ruotsiksi ja englanniksi: http://konstnarsbasen.kun.sll.se/Login.aspx

 

Valtio

Valtionhallinnon kiinteistöjen ja ympäristöjen julkisen taiteen tilauksista Ruotsissa vastaa Statens Konstråd. Ruotsi noudattaa prosenttiperiaatetta valtion rakennushankkeissa. Summaa ei kuitenkaan päätetä tai määritellä erikseen jokaisen projektin kohdalla, vaan Statens Konstrådin vuosittainen rahoitus vastaa noin yhtä prosenttia valtion kiinteistöjen ja ympäristöjen rakennuskustannuksista. Statens Konstråd järjestää taidekilpailuita, joista saa tietoa seuraamalla Konstrådin verkkosivuja ja sosiaalisen median kanavia.
 

Muut

Örebrossa järjestetään parittomina vuosina julkisen taiteen Open art -festivaali, joka esittelee ja tilaa julkisia taideteoksia.

 

Saksa

Saksassa suurin osa isoista kaupungeista noudattaa prosenttiperiaatetta, tai niillä on muunlainen Kunst im öffentlichen Raum -ohjelma.

Berliini
Berliinin kaupunki ilmoittaa avoimista julkisen taiteen hauista ja kilpailuista sivustolla: https://www.berlin.de/sen/kultur/foerderung/foerderprogramme/kunst-im-stadtraum-und-kunst-am-bau/

 

Ranska

Ranska on noudattanut jo 1950-luvulta lähtien ”1% artistique”- eli prosenttiperiaatetta valtion rakentamisessa. Avoimet taiteilijahaut ohjeistuksineen julkaistaan Ranskan kulttuuri- ja viestintäministeriön verkkosivuilla. Katso tarkemmat ohjeet: http://www.culturecommunication.gouv.fr/Politiques-ministerielles/Le-1-artistique/Consulter-les-appels-a-candidature

 

Iso-Britannia

Public art online -sivustolla on listattu julkisen taiteen avoimia hakuja Iso-Britanniasta: http://www.publicartonline.org.uk/whatsnew/commissions/

Samalta sivustolta löytyy listaus julkista taidetta tilaavista taidekonsulttiyrityksistä (public art agencies): http://www.publicartonline.org.uk/resources/practicaladvice/commissioning/commagencies/.

 

Irlanti

Irlannissa on ollut käytössä prosenttiperiaate vuodesta 1978. Kaikki julkisesti rahoitetut rakennushankkeet voivat hakea 1 % rakennushankkeen budjetista vastaavaa rahoitusta. Avoimia hakuja ja työmahdollisuuksia niin Irlannista kuin esimerkiksi Iso-Britanniasta päivitetään publicart.ie -sivustolle. Sivustolla on myös hyödyllisiä vinkkejä esimerkiksi tarjouksen laatimiseen ja artist’s statementin kirjoittamiseen. Lue lisää: http://www.publicart.ie/main/opportunities/.

 

Yhdysvallat

Kaupungit

New York: The Percent for Art Image Registry / New York City Department of Cultural Affairs
New Yorkin kaupunki on noudattanut prosenttiperiaatetta 1980-luvulta lähtien. Taiteilijavalintoja prosenttiperiaatekohteisiin tehdään niin kutsumenettelyllä kuin kilpailuilla. Kutsumenettelyä varten taiteilijat voivat ilmoittaa tietonsa ja lähettää portfolionsa Image Registry -tietokantaan. Tietokanta on auki kaikille kuvataiteilijoille, eikä se sisällä vaatimusta New Yorkissa asumisesta. Katso tarkemmat ohjeet: http://www.nyc.gov/html/dcla/html/panyc/form.shtml

New Yorkiin julkista taidetta toteuttaa myös moni muu taho, esimerkiksi yksityinen säätiö Public Art Fund.


Philadelphia
Philadelphian kaupungissa panostetaan paljon julkiseen taiteeseen. Kaupunki noudattaa prosenttiperiaatetta, ja lisäksi Philadelphiassa toimii monia muitakin julkisen taiteen tilaajia. Prosenttiperiaatekohteiden avoimet tarjouspyynnöt löytyvät muiden tarjouspyyntöjen ohella osoitteesta: https://www.philadelphiaredevelopmentauthority.org/rfps. Suuri osa niistä on avoinna vain Yhdysvaltojen kansalaisille tai maassa pysyvästi oleskeleville.

Seattle
Kaupunki on noudattanut prosenttiperiaatetta vuodesta 1973. Verkkosivulla julkaistaan avoimia hakuja: http://www.seattle.gov/arts/programs/public-art.
Muut
Myös ainakin seuraavissa yhdysvaltalaiskaupungeissa on laajoja julkisen taiteen ohjelmia, joiden avoimista hauista suurin osa on kuitenkin auki vain paikallisille taiteilijoille: San Fransisco, Dallas, Scottsdale, Portland, San Jose, Chicago.

Valtio

Valtion tasolla Yhdysvallat käyttää Art in Architecture -ohjelman myötä jokaisen valtiollisen rakennushankkeen rakennuskustannuksista 0,5 % taiteeseen. Valtiollisten tilausten taiteilijapankkiin voivat hakea vain Yhdysvaltain kansalaiset ja maassa pysyvästi oleskelevat.

Sivustot

CaFÉ / Call for entry -sivusto
Sivusto listaa avoimia julkisen taiteen hakuja eri kaupungeissa ja osavaltioissa. Osa hauista on rajattu vain yhdysvaltalaisille tai pohjoisamerikkalaisille taiteilijoille. Sivusto: https://www.callforentry.org

Publicartist.org -sivusto
Sivusto listaa parhaillaan käynnissä olevia julkisen taiteen tekemisen mahdollisuuksia Yhdysvalloissa. Sivusto vaatii rekisteröitymisen ja tarjoaa myös maksullisia lisäpalveluita. Sivusto: http://www.publicartist.org/

Artdeadline.com -sivusto
Sivusto listaa erilaisia avoimia ansainta- ja näyttelymahdollisuuksia taiteilijoille, mukaan lukien julkisen taiteen avoimet haut. Sivusto: http://artdeadline.com


Kanada

Kanadan julkishallinnon avoimet haut löytyvät osoitteesta: http://www.creativecity.ca/career-development/public-art-calls.php#open-call-for-artists-butterfly-project.

Vancouver
Avoimet taiteilijahaut löytyvät kaupungin sivuilta osoitteesta: http://vancouver.ca/parks-recreation-culture/calls-for-artists.aspx

Ottawa
Taidehankkeista kiinnostuneet voivat liittyä sähköpostilistalle. Katso liittymisohjeet: http://ottawa.ca/en/liveculture/commission-program

 

————–

Onko sivulla vääriä tai puuttellisia tietoja? Ota meihin yhteyttä.
Are you curious to know what this list is about? Please contact us.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone