Suomalaiset taiteilijapankit

Suomessa julkista taidetta tilaavat pääosin Valtion taideteostoimikunta, kaupunkien taidemuseot, kunnat ja kaupungit sekä yksityisen sektorin rakennuttajat. Varsinkin monivuotisia rakennus- tai aluekehityshankkeita varten on viime vuosina avattu taiteilijapankkeja, joihin taiteilijat voivat tallentaa tietonsa.

Yleistä suomalaisista taiteilijapankeista

Taiteilijapankki (tai taidepankki) tarkoittaa sähköistä alustaa, johon kiinnostuneet taiteilijat voivat jättää tietonsa tai portfolionsa tilaajan yhteydenottoa varten. Taiteilijapankin voi perustaa esimerkiksi kunta rakenteilla olevaa asuinaluetta varten. Taiteilijapankkien tiedot voivat olla avoimia tai ainoastaan tilaajan käytössä.

Taiteilijapankkia ei voi käyttää luonnosten pyytämiseen taiteilijoilta kyseiseen suunnittelukohteeseen ilman erillistä luonnoskorvausta. Huomioithan myös, että kun kahdelta tai useammalta taiteilijalta pyydetään samanaikaisesti ehdotusta samasta kuvataiteellisesta suunnittelukohteesta, on kyse taidekilpailusta.

Avoimet taiteilijapankit

päivitetty viimeksi: 4/2020

 

Rakennustietosäätiön Taidepankki

Rakennustietosäätiön ylläpitämä Taide rakentamisessa -sivusto on avoin alusta, josta taiteen tilaajat ja ympäristöjen suunnittelijat voivat etsiä taiteilijoita toimeksiantoja varten. Sivusto esittelee taidetta osana rakennettua ympäristöä. Se tarjoaa taiteilijoille mahdollisuuden esitellä osaamistaan ja auttaa tilaajia löytämään kuhunkin hankkeeseen sopivan julkisen taiteen tekijän tai taidekoordinaattorin.

Sivulle rekisteröityneille käyttäjille on kolme erilaista käyttäjäroolia: taiteilija, taidekonsultti ja julkisen taiteen tilaaja.

Taidepankin ammattilaiset ovat aktiivisesti toimivia kuvataiteilijoita, muotoilijoita, arkkitehtejä tai maisema-arkkitehtejä, joilla on näyttöä ammattimaisina kuvataiteilijoina toimimisesta. Taiteilija voi Taidepankissa esitellä osaamistaan toteutettujen teosten, teosluonnosten (esimerkiksi kilpailuehdotusten) tai muun ympäristösuunnittelumateriaalin avulla. https://taiderakentamisessa.fi/

 

Kankaan taiteilijapankki (Jyväskylä)
Jyväskylän Kankaan alueelle rakennetaan vuoteen 2040 mennessä 5 000 asukkaan ja 2 100 työpaikan kaupunginosa. Kankaalla rakentamisessa käytetään niin kutsuttua prosenttikulttuuriperiaatetta. Ammattitaiteilija ja muotoilijat, jotka ovat kiinnostuneita toteuttamaan teoksiaan Kankaan asuinalueelle sekä Jyväskylän muihin kohteisiin, voivat lähettää tietonsa Kankaan omaan taiteilijapankkiin. Katso tarkemmat ohjeet: http://www3.jkl.fi/blogit/kangasjyvaskyla/?page_id=2593.


Kokkolan kaupungin sivistystoimen taiteilijapankki
Kokkolan kaupungin sivistystoimen tuleviin rakennusprojekteihin tullaan soveltamaan prosenttiperiaatetta. Taidehankintoja varten Kokkolan kaupungin sivistystoimi on avannut avoimen taiteilijapankin, joka on jatkossa käytettävissä kaikkiin tuleviin rakennus- ja peruskorjaushankkeisiin Kokkolan kaupungissa. Taiteilijapankkiin ilmoittaudutaan portfoliolla tai linkillä taiteilijan kotisivuille. Katso tarkemmat ohjeet: http://www.kokkola.fi/palvelut/kulttuuripalvelut/museot_ja_perinnetyot/kh_renlundin_museo/taitelijapankki/fi_FI/taiteilijapankki.


Penttilänrannan taiteilijapankki (Joensuu)

Joensuun keskustaan rakenteille olevalle Penttilänrannan asuinalueelle hankitaan taidetta prosenttiperiaatteella. Taiteilijapankkiin ilmoittaudutaan lähettämällä portfolio. Katso tarkemmat ohjeet: http://www.joensuu.fi/taiteilijapankki.


Kuvataiteilijamatrikkeli ja finnishdesigners.fi
Kuvataiteilijoiden yhteystietoja löytyy Kuvataiteilijamatrikkelista. Muotoilijoiden ja taideteollisten taiteilijoiden yhteystietoja löytyy finnishdesigners.fi -palvelusta.

 

Onko sivulla vääriä tai puuttellisia tietoja? Ota meihin yhteyttä.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone