Suomalaiset taiteilijapankit

Suomessa julkista taidetta tilaavat pääosin Valtion taideteostoimikunta, kaupunkien taidemuseot, kunnat ja kaupungit sekä yksityisen sektorin rakennuttajat. Varsinkin monivuotisia rakennus- tai aluekehityshankkeita varten on viime vuosina avattu taiteilijapankkeja, joihin taiteilijat voivat tallentaa tietonsa.

Yleistä suomalaisista taiteilijapankeista

Taiteilijapankki (tai taidepankki) tarkoittaa sähköistä alustaa, johon kiinnostuneet taiteilijat voivat jättää tietonsa tai portfolionsa tilaajan yhteydenottoa varten. Taiteilijapankin voi perustaa esimerkiksi kunta rakenteilla olevaa asuinaluetta varten. Taiteilijapankkien tiedot voivat olla avoimia tai ainoastaan tilaajan käytössä.

Taiteilijapankkia ei voi käyttää luonnosten pyytämiseen taiteilijoilta kyseiseen suunnittelukohteeseen ilman erillistä luonnoskorvausta. Huomioithan myös, että kun kahdelta tai useammalta taiteilijalta pyydetään samanaikaisesti ehdotusta samasta kuvataiteellisesta suunnittelukohteesta, on kyse taidekilpailusta.

Avoimet taiteilijapankit

päivitetty viimeksi: 9/2018

 

Kankaan taiteilijapankki (Jyväskylä)
Jyväskylän Kankaan alueelle rakennetaan vuoteen 2040 mennessä 5 000 asukkaan ja 2 100 työpaikan kaupunginosa. Kankaalla rakentamisessa käytetään niin kutsuttua prosenttikulttuuriperiaatetta. Ammattitaiteilija ja muotoilijat, jotka ovat kiinnostuneita toteuttamaan teoksiaan Kankaan asuinalueelle sekä Jyväskylän muihin kohteisiin, voivat lähettää tietonsa Kankaan omaan taiteilijapankkiin. Katso tarkemmat ohjeet: http://www3.jkl.fi/blogit/kangasjyvaskyla/?page_id=2593.


Kokkolan kaupungin sivistystoimen taiteilijapankki
Kokkolan kaupungin sivistystoimen tuleviin rakennusprojekteihin tullaan soveltamaan prosenttiperiaatetta. Taidehankintoja varten Kokkolan kaupungin sivistystoimi on avannut avoimen taiteilijapankin, joka on jatkossa käytettävissä kaikkiin tuleviin rakennus- ja peruskorjaushankkeisiin Kokkolan kaupungissa. Taiteilijapankkiin ilmoittaudutaan portfoliolla tai linkillä taiteilijan kotisivuille. Katso tarkemmat ohjeet: http://www.kokkola.fi/palvelut/kulttuuripalvelut/museot_ja_perinnetyot/kh_renlundin_museo/taitelijapankki/fi_FI/taiteilijapankki.


Penttilänrannan taiteilijapankki (Joensuu)

Joensuun keskustaan rakenteille olevalle Penttilänrannan asuinalueelle hankitaan taidetta prosenttiperiaatteella. Taiteilijapankkiin ilmoittaudutaan lähettämällä portfolio. Katso tarkemmat ohjeet: http://www.joensuu.fi/taiteilijapankki.

 

Alueellisesti rajatut taiteilijapankit

Pruukinrannan taiteilijapankki (Seinäjoki), Seinäjoen kaupunki
Pruukinrannan taiteilijapankkiin otetaan ammattitaiteilijoita, jotka ovat syntyneet tai asuvat tällä hetkellä Pohjanmaan (laajana käsitteenä) alueella. Vuoden 2016 Seinäjoen asuntomessuja varten luotiin Seinäjoen kaupungin kulttuuritoimen ja Seinäjoen taidehallin alainen Pruukinrannan taiteilijapankki -sivusto. Pruukinrannan rakentaminen jatkuu asuntomessujen jälkeenkin, ja näin ollen taiteilijapankki on käytössä jatkossakin, ja siihen otetaan mukaan uusia taiteilijoita. Taiteilijoiden valinnasta vastaa kunkin rakennuskohteen taideteoksen hankkija itsenäisesti. Taiteilijanpankkiin voi ilmoittautua lähettämällä linkin taiteilijan kotisivuille tai postittamalla tulostetun portfolion. Katso tarkemmat ohjeet: https://www.seinajoki.fi/kulttuurijaliikunta/kulttuuripalvelut/seinajoentaidehalli/taidepankki.html

 

Muut

Ympäristötaiteen säätiön Taidepankki
Taidepankki on avoin alusta, josta taiteen tilaajat ja ympäristöjen suunnittelijat voivat etsiä taiteilijoita toimeksiantoja varten. Taiteilijat voivat luoda Taidepankkiin profiilin ja lisätä kuvia teoksistaan. Taiteilijaprofiilin luomisen ehtona on jäsenyys jossain Suomen Taiteilijaseuran jäsenliitossa (Muu ry, Suomen Kuvanveistäjäliitto, Suomen Taidegraafikot, Taidemaalariliitto, Valokuvataiteilijoiden liitto), Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:ssa, Suomen Maisema-arkkitehtiliitto MARK:ssa tai Teollisuustaiteen liitto Ornamossa. Taidepankki: http://ymparistotaide.fi/taidepankki/


Kuvataiteilijamatrikkeli ja finnishdesigners.fi
Kuvataiteilijoiden yhteystietoja löytyy Kuvataiteilijamatrikkelista. Muotoilijoiden ja taideteollisten taiteilijoiden yhteystietoja löytyy finnishdesigners.fi -palvelusta.

 

Onko sivulla vääriä tai puuttellisia tietoja? Ota meihin yhteyttä.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone