3.10.2019

Yliopistot ja yhteiskunta – Turun yliopisto 100 vuotta -juhlarahan suunnittelukilpailu on ratkennut

Palkintolautakunta valitsi yksimielisesti kilpailun voittajaksi Petri Neuvosen tekemän kilpailutyön ”NEUROVERKKO”. Neuvonen jatkotyöstää toteutettavaa juhlarahadesignia yhdessä juhlarahalautakunnan kanssa.

 


Yliopistot ja yhteiskunta – Turun Yliopisto 100 vuotta -juhlarahan suunnittelukilpailu on päättynyt ja kilpailun palkintolautakunnan kokouksessa 16.9.2019 valittiin palkitut kilpailutyöt. Kilpailun järjesti valtiovarainministeriön asettama juhlarahalautakunta. Kilpailuajan päättyessä 30.8.2019 klo 18 oli otettu vastaan 24 kilpailutyötä.

Palkintolautakunnan kokouksessa palkittiin kolme kilpailutyötä.

1. palkinto, toteutettava työ (8 000 euroa)
Nimimerkki: NEUROVERKKO
Tekijän nimi: Petri Neuvonen

2. palkinto (3 000 euroa)
Nimimerkki: FRIHÉT
Tekijän nimi: Johanna Anttila

3. palkinto (2 000 euroa)
Nimimerkki: 22040
Tekijän nimi: Dario Vidal

Palkintolautakunta valitsi yksimielisesti kilpailun voittajaksi Petri Neuvosen tekemän kilpailutyön ”NEUROVERKKO”.

Neuvosen juhlarahadesign esitetään toteutettavaksi Suomen Yliopistot ja yhteiskunta – Turun Yliopisto 100 vuotta -juhlarahaksi. Neuvonen jatkotyöstää toteutettavaa juhlarahadesignia yhdessä juhlarahalautakunnan kanssa.  Valtion juhlarahaohjelman mukaan juhlarahasta lyödään kultaraha, joka on nimellisarvoltaan 100 euroa vuonna 2020.

Palkintolautakunta koki ”NEUROVERKKO”-ehdotuksen olevan yksimielisesti onnistunein design suunnittelukilpailussa. Muut palkitut ehdotukset, ”FRIHÉT” ja ”22040”, olivat myös ansiokkaasti toteuttaneet juhlaraha-aihetta kuva-aiheissaan.

Arkkitehti Petri Neuvonen on kokenut juhlarahojen suunnittelija. Hän on muun muassa suunnitellut juhlarahat Uno Cygnaeus ja kansanopetus (2016), 70 rauhan vuotta (2015) ja Eero Järnefelt (2013), sekä Maakuntien rakennukset –juhlarahasarjan tunnuspuolet (2012–2013).

”NEUROVERKKO”-ehdotuksen arvopuolella oleva kuva-aihe, ruudukkomainen verkko, kuvaa onnistuneesti abstraktilla tasolla yliopistojen ja yhteiskunnan välisiä vuorovaikutussuhteita. Tunnuspuolen kuva-aihe rakentuu räjähdysmäisestä abstraktista muodosta ja tyhjän tilan hallinta näkyy muodon toteutuksessa. Reliefien kohokuvat ovat hienovaraisesti ja taidokkaasti toteutettu. Palkintolautakunnan mukaan Neuvosen ehdotus on kokonaisuudessaan esteettisesti ja visuaalisesti miellyttävä, sekä ilmentää kuva-aiheillaan juhlarahan aihetta.

Palkintolautakunta ja juhlarahalautakunta kiittävät kaikkia kilpailuun osallistuneita ja onnittelevat palkittujen kilpailutöiden tekijöitä.

Palkintolautakuntaan osallistui:

Timo Huusko, juhlarahalautakunnan puheenjohtaja, Ateneumin taidemuseo
Juha Halonen, juhlarahalautakunnan jäsen (vpj), Valtiovarainministeriö
Maarit Mäkelä, juhlarahalautakunnan jäsen, Aalto-Yliopisto
Päivi Heikkinen, juhlarahalautakunnan jäsen, Suomen Pankki
Henrika Tandefelt, juhlarahalautakunnan jäsen, Helsingin yliopisto
Tuomas Sukselainen, juhlarahalautakunnan jäsen, VTT
Tatu Vuorio, Suomen Taiteilijaseuran edustaja

Jaakko Koskentola, tekninen asiantuntija, Suomen Pankki
Lene Wahlsten, palkintolautakunnan sihteeri, Ateneumin taidemuseo

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone