5.2.2015

Viisi vinkkiä julkisen taiteen tekemiseen

EskelinenAuringonTutkija

Petri Eskelisen teos Auringon tutkija (2013) sijaitsee Turun T-sairaalassa.

 

Moni kuvataiteilija ja muotoilija haluaa tehdä julkisia tilaustöitä. Niiden kautta voi laajentaa omaa osaamista, tutustua uusiin kollegoihin ja toki myös monipuolistaa ansaintamahdollisuuksia. Tilausteoksen tekeminen eroaa monella tapaa esimerkiksi näyttelyn valmistelusta. Prosentti taiteelle -hankkeen vinkeillä ja koulutuksilla pääset alkuun julkisen taideteoksen toteuttamisessa.

1. Sovi, niin et kadu.

Taidehankkeeseen ei pidä ryhtyä ilman kunnon sopimuksia. Tilaajan ja taiteilijan välille solmittu sopimus ennaltaehkäisee ongelmia. Kun asioista on sovittu etukäteen ja kirjallisesti, taiteilija saa keskittyä taiteelliseen työhön. Sopimus kannattaa aina laatia jo luonnonvaiheessa. Luonnosvaiheesta ja lopullisesta teoksesta voi tehdä erilliset sopimukset.

 

2. Epäröitkö sopimuksen kanssa? Katso mallia.

 Sopimusmalleja on mm. Suomen Taiteilijaseuran sivuilla: http://artists.fi/taiteilijalle/sopimusmallit/. Malleja voi hyödyntää sellaisenaan tai niitä voi verrata tilaajan ehdottamaan sopimukseen. Kiinnitä huomiota muun muassa tällaisiin seikkoihin:

  • Kuka vastaa vakuutuksen ottamisesta? Mitkä vakuutukset tarvitaan?
  • Milloin palkkio maksetaan? Riittääkö prosessin alkupuolella maksettava palkkio materiaalihankintoihin?
  • Kuinka monta suunnittelukokousta ja tapaamista sopimukseen kuuluu, ja mitä taiteilija laskuttaa ylimääräisistä kokouksista?
  • Korvaako tilaaja, jos materiaalien hinnat nousevat kesken prosessin?

 

3. Hinnoittele työsi oikein.

Vanha freelancer-ohje kuuluu: ”Jos haluat tienata euron, laskuta kaksi.” Sovitun hinnan pitää riittää kaikkiin materiaaleihin, tarvikekuluihin ja omiin elämiskustannuksiisi teoksen teosprosessin ajan. Yleisten suositusten antaminen on vaikeaa, sillä esimerkiksi eri materiaalien hinnat vaihtelevat paljon. Muista kuitenkin pitää puolesi.

 

4. Pohdi teoksen elinkaari ja huolto.

Käykää yhdessä teoksen tilaajan kanssa läpi teoksen elinkaari: Mikä on sen arvioitu kesto ja kuinka usein teosta tulee huoltaa tai esimerkiksi maalata uudelleen. Kuka vastaa huollosta? Teoksen huoltoprosessin tulisi olla taiteilijan ohjeistama mutta myös tilaajan hyväksymä.Varmista myös, miten eri materiaalit käyttäytyvät teoksen sijoituspaikassa, ulkona tai sisällä.

 

5. Kouluttaudu.

Julkisen teoksen toteuttaminen esimerkiksi osana rakennushanketta vaatii omat taitonsa ja kokemuksensa. Alkuun auttavat Prosentti taiteelle –hankkeen Sinustako julkisen taiteen tekijä? –koulutukset, joita järjestetään 2015 ympäri Suomea. Koulutusten materiaaleista voi myös omatoimisesti etsiä lisää tietoa esimerkiksi sopimuskysymyksistä.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone