28.2.2018

Varkauden Waltterin yhtenäiskoulun tilataideteos julkistettu – seuraavat teoskokonaisuudet valmistuvat loppukesästä

Kuvataiteilija Jarkko Liutun kymmenosainen tilateos Kuplakyyti julkistettiin virallisesti Varkauden Waltterin koulun vihkiäisissä tammikuussa 2018. Teos ripustettiin koulun C-rapun seinille vuoden 2017 syyslomaviikolla, 17-18. lokakuuta.

Teoksena Kuplakyyti on, vastoin perinteisiä veistosten ominaisuuksia, painoton ja ilmava kuplaryhmä. Kuplakyydin pallot ovat tehty alumiini- ja poika pronssivaluna. Näkökulmana teokseen on nuoret sekä kouluympäristön toiminnan ja viihtyisyyden tukeminen.

Liutu valittiin Waltterin koulun prosenttitaidehankkeen tekijäksi viime vuoden tammikuussa 22:n taiteilijapankkiin ilmoittautuneen taiteilijan joukosta. Liutun teosten osallistavuus, tarinallisuus ja huumorintajuinen ilme puhuttelivat valitsijaraatia.

Kuvataiteilijana Liutu on erikoistunut kuvanveistoon ja grafiikkaan. Imatralaissyntyinen taiteilija valmistui vuonna 2009 kuvataiteilijaksi Saimaan ammattikorkeakoulusta. Hän asuu ja työskentelee viidettä vuotta Savonlinnassa.

Jarkko Liutun seuraavat Waltterin kouluun tulevat itsenäiset teoskokonaisuudet valmistuvat loppukesästä 2018. Teokset on tarkoitus julkistaa kouluvuoden alkajaisiksi isoin juhlallisuuksin elokuussa 2018. Teoskokonaisuudet installoidaan koulun ulkoseiniin ja luonnosnimet ovat Näkyykö Vesitorni?  ja Römmin Kuplatehdas. Ne liittyvät paikalliseen historiaan käyttäen teollisuuden kuvastoa ja viitteitä, mutta nuoret ja taiteilijan oma käsiala tulevat myös olemaan niissä läsnä.

Varkauden kaupunki vahvisti syksyllä 2016 taidehankintamäärärahan Waltterin koulun uudisrakennuksen ja alueen muutostöiden yhteydessä. Taiteen edistämiskeskus myönsi keväällä 2016 hankkeeseen merkittävän tuen. Hankkeen kokonaisbudjetti on 60 000 euroa.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone