24.8.2016

Vantaan Tikkurila sai uuden taidekeskustan

Tikkurila_veistos1-1020481

Vantaalla juhlittiin elokuun alussa Tikkurilan keskustan uusia taideteoksia. Moniosaisen teoskokonaisuuden on ideoinut ja toteuttanut taiteilijaryhmä ART4.

Tikkurilan keskustassa juhlittiin elokuun alussa uusien taideteosten valmistumista. Kaupungintalon edustalla komeilee nyt laaja vesiallas Vesipeili, jonka yhteyteen taiteilijat Merja Ranki ja Outi Turpeinen ovat suunnitelleet Apaja-teoskokonaisuuden. Apajassa on pronssinen kalastajatyttö ja alasta reunustavalle penkille sijoitetut pronssinen takki, hattu ja salkku. Vesialtaassa uiskentelee valaistuja kaloja. Tämän lisäksi taiteilijaryhmä ART4 eli Jaana Brinck, Merja Ranki, Riikka Latva-Somppi ja Outi Turpeinen ovat toteuttaneet Tikkurilaan neljä muuta taideteosta. Kokonaisuus kasvaa vielä ensi vuonna, kun Rankin Tarinapuu ja Brinckin pronssiteokset valmistuvat.

Teoskokonaisuuden eri osia yhdistää sama teema: koti ja 1950-luku.

”Teemat tulivat meiltä. Meillä oli hyvin varhaisessa vaiheessa valmiina tämä konsepti, joilla myimme idean”, Outi Turpeinen kertoo taiteilijaryhmän työskentelystä.

Tikkurilan keskustan uudistus alkoi jo vuonna 2007, kun maisema-arkkitehti Gretel Hemgård voitti kilpailun alueen suunnittelusta. ART4 tuli mukaan projektiin 2010 Vantaan taidemuseon kutsumana. Kaikkiaan hanke oli pitkä ja kaikille osapuolille vaativa. Outi Turpeinen kertoo, että taiteilijaryhmän työtä kannatteli hyvä yhteistyö etenkin julkisen taiteen kuraattori Anne Kaarna-Suomen kanssa ja toisaalta jo opiskeluaikoina hioutunut tiivis yhteistyö.

”Vantaa antoi meille sisällön suhteen vapaat kädet. Keskenämme meillä on luja luottamus. Teknisiä ja materiaaliin liittyviä haasteita ilmeni, mutta ratkoimme ne yhdessä”, Turpeinen kuvailee.

Tikkurila_taiteilijat

Taiteilijaryhmä ART4 ja Vantaan taidemuseo Artsin julkisen taiteen kuraattori Anne Kaarna-Suomi valmiin teoksen äärellä

 

Taide kuuluu Tikkurilaan

Elokuun alussa pitkässä taidehankkeessa koitti juhlan aika. Tikkurilaan oli kerääntynyt sankka joukko kaupunkilaisia tutustumaan uusiin teoksiin. Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen kiitti taiteilijoita juhlapuheessaan siitä, että he vastasivat teoksillaan myös kaupunkilaisten toiveisiin – kuten haaveeseen saada Tikkurilaan vesiallas.

”Tikkurilasta on muodostumassa ison kaupungin aito keskusta. Hienoa, että myös taide tulee nyt mukaan”, totesi Nenonen.

Ainakin julkistusjuhlassa vantaalaiset ottivat teokset omikseen. Niitä kuvattiin someen, ja vesiallasta ympäröivä penkki täyttyi testaajista. Kaupunginjohtajan mielestä nyt toteutuu taidesuunnitelman ajatus Tikkurilasta asukkaiden yhteisenä kotina.

”Taide voi olla julkista tai yksityistä mutta se on aina osoitus arvostuksesta yhteistä ympäristöä kohtaan”, kaupunginjohtaja totesi juhlapuheessaan.

 

Teksti: Miisa Pulkkinen

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone