10.4.2018

Valtion taideteostoimikunta julkaisi toimintakertomuksensa – kokoelma karttui 161 teoksella

Valtion taideteostoimikunta on julkaissut vuoden 2017 toimintakertomuksen. Vuoden aikana kokoelmaan hankittiin yhteensä 161 teosta ostamalla, tilaamalla ja järjestämällä kilpailuja. Teosten ostoon, tilauksiin ja kilpailuihin käytettiin yhteensä rahaa 597 357 euroa.

Taideteostoimikunnan 14 000 teoksen kokoelma kuuluu Suomen laajimpiin taidekokoelmiin. Teokset on sijoitettu valtion kiinteistöihin ja valtion käytössä oleviin rakennuksiin, yhteensä kuuteensataan eri kohteeseen. Kotimaassa teoksia on muun muassa ministeriöiden, laitosten, virastojen ja yliopistojen tiloissa, ulkomailla Suomen ulkomaanedustustoissa ja kulttuuri-instituuteissa. Kokoelmaan hankitaan teoksia laaja-alaisesti kuvataiteen eri aloilta, pääsääntöisesti nykytaidetta teosten ajankohtaisuutta korostaen.

Tilaustyöt muodostavat taideteostoimikunnan ytimen. Niitä hankittiin kuluneen vuoden aikana yhdeksän kappaletta yhteensä 170 311 eurolla. Esimerkkejä näistä ovat Taideyliopiston Kuvataideakatemian opiskelijoiden Titta Aaltosen ja Susanna Aution muraalimaalaus ja Terhi Niemisen valoteos Suomen Meksikon-suurlähetystön residsenssin pihamuurissa. Taiteilija Elissa Eriksson järjesti Kotivalot-taidetapahtuman Mikkelissä, jonka päätapahtuma oli jäälyhtypaja Mikkelin torilla. Taiteilija Raija Jokisen tekstiiliteos Kajuutta tilattiin Kotkan poliisitalon odotusaulaan.

Taidekilpailuja järjestettiin toimintavuoden aikana kolme: Työ- ja elinkeinoministeriön taidekilpailu, Suomen Irlannin-suurlähetystön taidekilpailu ja Suomen Meksikon-suurlähetystön taidekilpailu. Teoksia on ostettu kilpailujen lisäksi yksityisnäyttelyistä, yhteisnäyttelyistä ja suoraan taiteilijoilta.

Loppuvuodesta 2016 käynnistyi myös taideteostoimikunnan 60-vuotista toimintaa juhlistanut State of the Art -näyttelysarja. Sarjassa esitellään toimikunnan kokoelmateoksia museoissa ja näyttelytiloissa ympäri Suomea, joten teoksista on päässyt nauttimaan entistä laajempi yleisö.

Toimintakertomukseen pääset tutustumaan täältä.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone