2.11.2016

Uusi julkinen taideteos Helsinkiin – Antti Laitisen Armour valmistui Töölönlahdelle

Antti Laitinen: Armour (2016). Kuva: HAM / Maija Toivanen

Antti Laitinen: Armour (2016). Kuva: HAM / Maija Toivanen

Helsinkiin on valmistunut uusi väliaikainen julkinen taideteos. Taiteilija Antti Laitisen (s. 1975) teos Armour on sijoitettu Töölönlahdenkadun ja Karamzininrannan risteyksessä olevalle pienelle kumpareelle. Veistoksen tilasi Helsingin rakennusvirasto, ja hankkeen taideasiantuntijana toimi Helsingin taidemuseo HAM.

Armour on puun muotoinen, haarniskamainen teräsveistos, joka on yli viisi metriä korkea. Teos luo mielleyhtymiä luonnon ja ihmisen yhteiselon kysymyksiin ja sopii siten teemoiltaan hyvin kaupunkipuistoon.

Antti Laitinen on rakentanut puuhaarniskan kiiltävästä teräspellistä olemassa olevan puun ympärille. Tämän jälkeen hän on purkanut haarniskan ja rakentanut sen uudelleen teräskehikon varaan. Tyhjänä ja puusta irrotettuna teos näyttää siltä kuin se olisi käytön jälkeen nostettu haarniskatelineelle säilöön.

“Yleisimmin haarniskaa käyttivät ritarit ja näiden ratsut, joskus jopa taistelunorsut. Parhaat haarniskat rakennettiin mittojen mukaan käyttäjänsä ympärille. Tietääkseni puille ei haarniskoja ole aikaisemmin rakennettu”, sanoo taiteilija Antti Laitinen.

Laitinen on edustanut Suomea Venetsian biennaalissa vuonna 2013 ja toteuttanut useita julkisia taideteoksia niin Suomessa kuin ulkomailla.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone