28.5.2015

Uusi hallitus panostaa prosenttiperiaatteeseen

Sarjakuvataidetta koulussa. Martti Ahtisaaren nimeä kantavan koulun seiniä ilostuttaa kuopiolaisen sarjakuvataiteilijan Jyrki Heikkisen taide, joka on esimerkki prosenttiperiaatteen mukaisesta taidehankinnasta. Kuva: Kuopion taidemuseo / Hannu Miettinen.

Prosenttiperiaate kuuluu eilen julkaistussa hallitusohjelmassa uuden hallituksen kärkihankkeisiin. Prosenttiperiaate on keskeinen keino, jolla hallitus parantaa taiteen ja kulttuurin saavutettavuutta. Ohjelman mukaan Suomessa ”laajennetaan prosenttitaiteen periaatetta yhteistyössä sosiaali- ja terveydenhuollon kanssa taiteen hyvinvointivaikutusten tukemiseksi.”

Uusi hallitus jatkaa edellisellä hallituskaudella alkanutta järjestelmällistä työtä prosenttiperiaatteen juurruttamiseksi Suomeen. Taiteen prosenttiperiaatteen edistäminen julkisessa rakentamisessa mainittiin Jyrki Kataisen hallitusohjelmassa 2011.

Edellisen hallitusohjelmakirjauksen pohjalta perustettu Prosentti taiteelle –hanke edistää 2014-2015 prosenttiperiaatetta Suomessa. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman hankkeen suunnitteluun ja toimeenpanoon osallistuvat Suomen Taiteilijaseura, Ornamo ja Arkkitehtuurin tiedotuskeskus sekä Ympäristötaiteen säätiö ja Taiteen edistämiskeskus.

Hanke tähtää prosenttiperiaatteen juurruttamiseen osaksi suomalaista rakentamiskulttuuria sekä kunnallista ja maakunnallista päätöksentekoa. Ohjelmalla tähdätään myös tiedon lisääntymiseen ja kasaantumiseen sekä yhteistyön tiivistämiseen taiteen tilaajien kanssa. Hankkeen kohteena ovat niin päättäjät, suunnittelijat, rakennusala kuin taiteilijatkin. Näiden kohderyhmien lisäksi myös yleisön tuntemusta prosenttiperiaatteesta pyritään laajentamaan.

Kuvan tiedot: Martti Ahtisaaren nimeä kantavan koulun seiniä ilostuttaa kuopiolaisen sarjakuvataiteilijan Jyrki Heikkisen taideteos, joka on esimerkki prosenttiperiaatteen mukaisesta taidehankinnasta. Kuva: Kuopion taidemuseo / Hannu Miettinen

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone