20.8.2015

Tampereen Rantatunnelin melutaidegalleria valmistuu

Soile Jääskeläisen teos odottaa asennusta Tampereen rantatunnelin melutaidegalleriaan. Kuva: Tuula Lehtinen.

Soile Jääskeläisen teos odottaa asennusta Tampereen rantatunnelin melutaidegalleriaan. Kuva: Tuula Lehtinen.

 

Tampereen Rantatunnelin suuaukkojen läheisyyteen asennetaan elokuussa betonisia meluesteitä, joihin on integroitu taidetta. Taidemeluesteiden tavoitteena on elävöittää kaupunkikuvaa ja huomioida kaupunkilaisten toiveet uusia, pysyviä rakenteita rakennettaessa. Ensimmäiset taidemeluesteet asennetaan paikoilleen Soukanlahdenkadulle tällä viikolla, ja tämän jälkeen asennus jatkuu työmaan edetessä.

Melutaidegalleria-­hankkeen on ideoinut ja sitä koordinoi tamperelainen taiteen ja arkkitehtuurin yhdistämiseen erikoistunut yritys, Frei Zimmer Oy. Melutaidegallerian taidekokonaisuutta on ollut tekemässä yhteistyössä kuusi tamperelaista taiteilijaa, jotka on valittu hankkeeseen yhdessä Tampereen taidemuseon kanssa. Mukana olevat taiteilijat ovat Teija-­Tuulia Ahola, Sauli Iso­‐Lähteenmäki, Soile Jääskeläinen, Mikko Kallio, Kaisa Soini ja Ilkka Väätti.

Taidetta toteutetaan nyt meluseiniin ensimmäistä kertaa näin laajalti ja usean taiteilijan yhteistyönä.

“Tarkoituksena on, että taidemeluesteet ilahduttavat ohikulkijoita ja alueen asukkaita useita vuosikymmeniä”, kertoo Tuula Lehtinen Frei Zimmer Oy:stä.

Meluesteet sijoittuvat pääsääntöisesti kevyenliikenteen ja katujen puolelle, mutta joitakin taide-­elemettejä tulee myös valtatien puolelle. Sijoittelussa on huomioitu katseluetäisyydet niin, että nopeiden väylien varrelle on sijoitettu selkeitä kuvioita ja katujen, kevyenliikenteen reittien ja puistojen läheisyyteen yksityiskohtaisempia kuvia. Rantatunneli-­hankkeen allianssin projektipäällikkö Esko Mulari kertoo, että nykyään ympäristöön ja esteettisiin näkökulmiin kiinnitetään rakennettaessa enemmän huomiota.

“Kivannäköiset esteet tekevät ympäristöstä mukavamman asua ja liikkua. Tietysti on myös erittäin tärkeää, että liikenteestä syntyvä melu ei pääse häiritsemään asuinympäristöä”, toteaa Mulari.

Taidemeluesteet sijoittuvat Naistenlahden päässä Soukanlahdenkadulle sekä Tunturipuiston ympäristöön. Santalahdessa taidemeluesteet erottavat valtatien ja Santalahden rantapuiston. Yhteensä taidemeluesteitä asennetaan n. 440 m. Frei Zimmer on laatinut Rantatunnelille taideohjelman, mikä on Suomen tierakentamishankkeissa vielä harvinaista. Kokonaisuuden suunnittelussa on mukana myös A-­Insinöörit Suunnittelu Oy:n arkkitehti Hanna Aitoaho. Teokset on toteutettu betonielemetteihin Parman tehtaalla Kangasalla elementtien valun yhteydessä. Taiteen toteutuksesta on vastannut tamperelainen Macasiini Oy . Teokset toteutetaan elementteihin betonimaaleilla, betonin pintahidasteella sekä reliefikuvioilla. Tavoitteena on, että ne kestävät hyvin aikaa ja vaativia tieolosuhteita. Elementtien asennuksesta vastaa koko Rantatunneli-hankkeen päätoteuttaja Lemminkäinen Infra Oy.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone