26.8.2016

Tampere-taloon uudet teokset Kaikkoselta ja graffititaiteilijoilta

Kaarina Kaikkosen teos Olen osa tätä laulua. Kuva Jari Kuusenaho, Tampereen taidemuseo.

 

Tampere-taloon on valmistunut kolme uutta taideteosta. Kutsukilpailun kautta taloon on tehty kaksi graffititaideteosta, joiden toteuttamiseen on osallistunut kolme eri taiteilijaa. Taiteilija Kaarina Kaikkoselta tilattu tekstiilitaideteos liitetään Tampereen kaupungin kokoelmaan. Yleisö pääsee tutustumaan teoksiin lauantaina 27. elokuuta.

Taiteilija Kaarina Kaikkosen teos Olen osa tätä laulua on tilausteos, joka liitetään Tampereen kaupungin kokoelmaan. Tampereen taidemuseo hallinnoi teosta. Tilaushinta oli 30 000 euroa.

Teoksen teemana on elämä ja ihmisenä oleminenLähtökohdakseen teoksen toteutuksessa Kaikkonen otti paitsi Tampere-talon arkkitehtuurin, myös talon funktion kulttuuristen tapahtumien paikkana.

“Myös Tampereen historia ja minun oma historiani sekoittuvat teoksen sisällössä”, Kaikkonen kertoo.

Teoksella on kokoa 30 neliömetriä, eli pienen yksiön verran. Kaikkosen oma työhuone ei ollut teoksen kokoamiseen riittävän suuri, vaan hän valmisti teoksen osissa.

“Jännitin kovasti sitä millaiselta kokonaisuus lopulta näyttää, kun osissa valmistuneet palaset yhdistetään. Teos on kuitenkin hienompi kuin uskalsin toivoa, ja olen onnellinen, että olen saanut tehdä sen.”

Materiaalina teoksessa on käytettyjä paitoja ja pikkutakkeja. Kaarina Kaikkonen tunnetaankin hyvin aiemmista ”pikkutakkiteoksistaan”. Ensimmäisen kerran hän oli pikkutakkien kanssa esillä Tampere-talossa jo vuonna 1993, kun Tampere Biennalen yhteydessä oli suuri Talvipuutarhan seinän peittävä installaatio. Varjo-teos Tampereen Satakunnankadun yläpuolella on ollut nähtävillä pariinkin otteeseen.

 

Tampere mukaan muraalibuumiin

 

Octon Leijonan elämää. Taideteos on tehty kokonaan spraymaaleilla vapaalla kädellä. Kuva: Saara Koivisto.

 

Taiteen edistämiskeskus ja Tampere-talo järjestivät viime helmikuussa ideakilpailun, jolla haettiin Tampere-taloon graffititaideteoskokonaisuutta. Kilpailu järjestettiin kutsukilpailuna viiden taiteilijan kesken. Kilpailun teemana olivat kaksi leijonaa Tam ja Pere, eläintarha ja viidakko. Kilpailun taustalla on tarina eläintarhasta, joka sijaitsi nykyisen Tampere-talon tontilla vuosina 1964‒72.

Kilpailun voittajaksi selvisi taiteilijanimellä Octo esiintyvä nuori tamperelainen taiteilija. Kilpailun valintaraadin mukaan teos on ”taiteellisesti korkeatasoinen, graffitinomainen ja moniulotteinen, teema Tam ja Pere on toteutettu omaperäisesti ja ehdotuksen värimaailma on sidottu hyvin Tampere-talon ilmeeseen.”

Muita Octon graffiteja on nähtävillä mm. Hiedanrannassa, Takon seinässä ja Hakametsän tunnelissa. Graffititaiteen lisäksi Octo on tehnyt grafiikkaa ja julisteita.

 

Osa Klen & Reganin seinämaalausta TAM+PERE. Teos on tehty vapaalla kädellä, ja materiaalina on käytetty spraymaalia, maalitusseja ja rakennusmaaleja. Kuva: Saara Koivisto.

 

Kilpailussa toiseksi sijoittui työpari Wille Klén ja Tomas Regan. Klén (s. 1978) ja Regan (s. 1979) ovat tamperelaisia taiteilijoita.

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas, Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sanna Marin, Aamulehden päätoimittaja Jussi Tuulensuu, arkkitehti Petri Kontukoski ja läänintaiteilija Vesa Varrela. Valintaraadin sihteerinä toimii Tampere-talon kiinteistöpäällikkö Marko Koivisto.

Läänintaiteilija Vesa Varrela toteaa, että katutaide, graffiti ja muraalit ovat nousseet maailmalla jo asemansa vakiinnuttaneiden taiteiden joukkoon.

“Myös meillä Suomessa asenneilmapiirin muutos on selvä. Eri puolilla Suomea järjestetään alan tapahtumia, moni koulutettu tai kouluttamatonkin alan taiteilija tekee graffiteja työkseen. Meiltä löytyy myös taiteilijoita, jotka ovat kutsuttuina tekemässä töitään ympäri maailmaa.”

Tampere-talossa on avoimet ovet lauantaina 27.8.2016 klo 16‒19. Yleisö voi tutustua sekä taiteeseen että samalla kiertää talon keväällä avatuissa uusissa tapahtumatiloissa. Vapaa pääsy.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone