20.6.2017

Taiteilijajärjestö selvitti mitkä ovat Ruotsin kulttuurimyönteisimmät kunnat

Ruotsin kuvataiteilijoiden valtakunnallinen kattojärjestö KRO/KIF on julkaissut selvityksen ruotsalaiskuntien kulttuurimyönteisyydestä. Selvitykseen kuuluu myös ranking, jossa kunnat asetetaan paremmuusjärjestykseen mm. sen perusteella, onko kunnassa käytössä prosenttiperiaate, jakaako kunta taiteilijoille apurahoja ja kuinka suuren summan kunta käyttää kulttuuripalveluiden hankkimiseen asukkailleen. Vertailussa on kaikkiaan kuusi kriteeriä, joilla kunnat on sijoitettu paremmuusjärjestykseen.

Selvityksen ykkössijalla on Västerbottenin maakunnassa sijaitseva Skellefteå. Kunta käyttää noin 140 euroa per asukas kulttuuripalveluiden tarjoamiseen ja se on sitoutunut prosenttiperiaatteeseen ja MU-sopimukseen, joka takaa taiteilijoille korvauksen näyttelyistä julkista tukea saavissa museoissa.

Suurista kaupungeista kulttuurimyönteisin on Göteborg, joka on vertailun kakkonen. Kolmannella sijalla on Tukholman lääniin kuuluva Sigtuna, ja itse Tukholman kaupunki on 14. sijalla.

Joka neljäs ruotsalaiskunta on sitoutunut käyttämään prosenttiperiaatetta julkisessa rakentamisessa. Vain kolme ruotsalaiskuntaa– Göteborg, Ludvika ja Svedala – velvoittaa myös yksityiset rakennuttajat käyttämään prosenttiperiaatetta.

“Nyt kun tulevan vuosikymmenen aikana on tavoitteen rakentaa 700 000 uutta asuntoa, myös maan hallituksen pitäisi vaatia prosenttiperiaatteen noudattamista esimerkiksi investointitukien kautta”, toteaa KRO/KIF:n varapuheenjohtaja Sanna Svedestedt Carboo tiedotteessa.

Suomessa on jo 1990-luvulla kehittynyt malli, jossa kunnat ja kaupungit velvoittavat yksityiset rakennuttajat hankkimaan julkista taidetta ehtona tontinluovutukselle. Tällä hetkellä esim. Helsingin Kalasatamaan ja Jyväskylän Kankaalle hankitaan julkista taidetta rahastosta, johon rakennuttajat osallistuvat.

Lue koko selvitys KRO/KIF:n sivuilta

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone