22.6.2016

Taiteen Vuores: asuintaloille omat taideteokset

Sanni Seppä: Olipa kerran…. (2015). Kuva: Frei Zimmer Oy.

Sanni Seppä: Olipa kerran…. (2015). Kuva: Frei Zimmer Oy.

 

Tampereen Vuoreksen alueen taidekoordinointia toteuttavan Frei Zimmer Oy:n tuottaja Heini Orell luettelee taideteoksia, jotka ovat joko tänä keväänä julkistettuja tai valmistuvat Vuorekseen kesällä.

Sanni Sepän Olipa kerran…, Lars Holmstömin Reflexus 2 X 4, Hanna Vihriälän Lapinvesitähti – ja vielä Teija-Tuulia Aholan tässä / nyt, Satu Syrjäsen Kuvajainen, Petri Sepän Pihapiiri-taidelasit, Marja Kolun mosaiikkiteokset Lepakko ja Vadelma

Vuoreksen rakentaminen on hyvässä vauhdissa, ja taloja valmistuu tiuhaan tahtiin. Niinpä yhteen ainoaan kaupunginosaan tulee muutamassa kuukaudessa enemmän taideteoksia kuin moneen kaupunkiin kymmenessä vuodessa.

Tänä kesänä valmistuvien teosten lisäksi Vuoreksessa on jo entuudestaan reilu parikymmentä teosta, joihin voi perehtyä Vuoreksen taidekartan avulla.

Vuoreksen asuintalot saavat kukin oman taideteoksensa, sillä alueen rakennuttajilta on edellytetty taideteoksen sisällyttämistä rakennushankkeeseen. Alueella on ollut käytössä taideohjelma, joka määrittelee taiteen teemat, sijoittumisen ja toteuttamisen periaatteet. Kasvava alue on saanut taiteesta tärkeän palasen identiteettiinsä.

 

Asukkaat tyytyväisiä

Frei Zimmer Oy on kartoittanut tänä keväänä Vuoreksen asukkaiden tyytyväisyyttä alueen taideteoksiin. Heini Orellin mukaan vastaanotto on ollut pääasiallisesti hyvin positiivista.

– 88 % vastaajista pitää Vuoreksen taiteesta, ja 49 % vastaajista kokee taloyhtiön oman teoksen olevan tärkeä. Vastaajat toivoivat myös mahdollisuutta vaikuttaa alueelle tulevaan taiteeseen.

Myös alueen rakennuttajat ovat selvästi alkaneet nähdä taiteen mahdollisuuksia asuinrakentamisessa, sillä taideteoksia on pidetty esillä uudiskohteiden markkinoinnissa.

Vuoreksen rakentaminen jatkuu 2020-luvun loppupuolelle saakka. Tavoitteena on, että tästä Tampereen ja Lempäälän rajalla sijaitsevasta alueesta tulee 14 000 henkilön asuinalue ja tuhansien työssäkäyntialue. Sekä luonnollisesti kymmenien uniikkien taideteosten ulkoilmagalleria.

 

Teksti: Hanna Hannus

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone