25.11.2014

Taidekilpailulla etsitään uutta julkista teosta Kiasman yhteyteen

Valtion taideteostoimikunta ja Kiasma kutsuvat taiteilijoita yleiseen taidekilpailuun, jonka tarkoituksena on löytää ehdotuksia Nykytaiteen museo Kiasman yhteyteen sijoitettavaksi taideteokseksi. Ehdotuksen ei tarvitse olla pysyvä, perinteinen monumentti, vaan ajatuksia ja keskustelua herättävä, mahdollisesti osallistava taideteos. Ehdotuksista kootaan näyttely, joka on esillä Kiasmassa alkuvuodesta 2016.

Kiasman taidekilpailu on kaksivaiheinen ja siinä etsitään ideoita Kiasman tontille toteutettavasta taideteoksesta. Ideat voivat perustelluista syistä sijoittua myös Kiasman lähiympäristöön tai muuten Kiasman yhteyteen, tai jatkua ympäröivään kaupunkitilaan. Ensimmäinen vaihe on yleinen ideakilpailu. Siihen lähetetyistä ehdotuksista arvostelulautakunta valitsee kuusi ehdotusta kilpailun toiseen vaiheeseen. Jokainen kilpailun toiseen vaiheeseen valittu luonnosidea palkitaan 7000 eurolla ideakilpailun tultua ratkaistuksi. Ensimmäisen vaiheen kilpailuaika päättyy 28.4.2015.

Toiseen vaiheeseen päässeistä ehdotuksista toteutetaan Kiasmaan näyttely alkuvuodesta 2016. Samassa yhteydessä yleisö pääsee tutustumaan kaikkiin kilpailuun saapuneisiin ehdotuksiin. Arvostelulautakunta valitsee kilpailun voittajan eli toteutettavaksi aiotun teoksen toisen vaiheen kilpailuehdotuksista näyttelyn aikana.

Yleisö saa äänestää näyttelyssä olevista ehdotuksista suosikkinsa ennen lopullisen voittajan valintaa. Yleisöäänestyksen tulos ei vaikuta arvostelulautakunnan päätökseen.
Yleisön suosikki julkistetaan kilpailun virallisen voittajan julkistuksen yhteydessä ja se palkitaan 3000 eurolla. Lisäksi voidaan palkita kaikista ehdotuksista valittu kiinnostava konsepti, joka on kenties mahdoton toteuttaa, mutta muuten taiteellisesti innovatiivinen ja kiinnostava ehdotus.

Kilpailun arvostelulautakuntana toimii valtion taideteostoimikunta. Arvostelulautakunnan asiantuntijajäseninä ovat kaksi Kiasman edustajaa.

Kilpailuohjelma liitteineen julkaistaan osoitteessa www.kansallisgalleria.fi/taidekilpailu sekä valtion taideteostoimikunnan ja Kiasman verkkosivuilla osoitteissa www.kansallisgalleria.fi/valtion-taideteostoimikunta ja www.kiasma.fi

Lisätietoja:

Valtion taideteostoimikunta:
Taidesihteeri Erika Hyyryläinen, erika.hyyrylainen@kansallisgalleria.fi, p. 0400 847 026
Amanuenssi Heli Ahmio, heli.ahmio@kansallisgalleria.fi, p. 040 674 3563
Kiasma:
Viestintäpäällikkö Piia Laita, piia.laita@kiasma.fi, p. 040 590 8805​

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone