20.6.2017

Suomen symbolisesti pisin julkinen teos Sininen suora on jälleen alkuperäisessä kunnossa

Kimmo Kaivannon Sininen suora alkaa Helsingin rautatieasemalta. Kuva: Sara Vertanen.

 

Tampere on kunnostanut Kimmo Kaivannon tilataideteoksen Sininen suora. Poikkeuksellinen teos alkaa Helsingin rautatieasemalta, jatkuu Tampere-talon sisäänkäynnin edessä ja kulkee läpi koko talon. Kunnostuksen yhteydessä Sinisen suoran kivilaattoja on puhdistettu ja uusittu, teosta häiritseviä opastekylttejä on poistettu ja koko teos on kohdevalaistu led-valoilla.

”Vuosien kuluessa haurastuneiden sinisten laattojen kunnostaminen tekee Sinisen suoran uudestaan näkyväksi molemmissa taiteilijalle rakkaissa kaupungeissa”, kehuu Kimmo Kaivanto säätiön hallituksen puheenjohtaja Kimmo Sarje.

Tampereen kaupungin työryhmän tilaama Kimmo Kaivannon Sininen suora valmistui Tampere-talon pitkään ja matalaan ala-aulaan talon avajaisten yhteydessä vuonna 1990. Teos alkaa Sinisenä linjana Helsingin rautatieasemalla, jossa Kaivannon teoksille tyypillinen ultramariinin sininen laituridekoraatio kulkee asemarakennukselta aina raiteiden 7 ja 8 välissä kulkevaan junalaituriin asti. Sininen suora jatkuu Tampere-talon sisäänkäynnin edessä ja kulkee koko talon läpi moniosaisena 200-metrisenä tila- ja ympäristötaideteoksena.

Kaivannon Sininen suora kulkee läpi koko Tampere-talon. Yksin talon sisällä teoksen pituus on 200 metriä. Kuva: Sara Vertanen.

 

Sinisen suoran ulkotiloissa sijainneet kivilaatat olivat päässeet ennen kunnostustaan pahasti haalistumaan ja halkeilemaan, eikä valaisematon teos päässyt oikeuksiinsa pimeänä vuodenaikana. Kevään aikana Kaivannon teosta onkin kunnostettu monin tavoin. Teokseen on asennettu kohdevalot, jotka valaisevat teosta upeasti hämärän aikana. Myös häiritseviä opasteita on poistettu, jotta teos saisi enemmän tilaa Tampere-talon aulassa. Lisäksi laituridekoraatio Helsingin rautatieasemalla on puhdistettu ja kivilaatat Tampere-talon edessä on uusittu jäljentäen alkuperäisiä mahdollisimman tarkasti. Tampereella kivilaattojen uusimisesta vastasivat Tampereen taidemuseo ja Tilakeskus.

”Kaivannon Sininen suora on olennainen osa koko Tampere-talon identiteettiä, ja on upeaa että teos pääsee kunnostettuna ja ehostettuna oikeuksiinsa meidän uudistuneissa tiloissamme”, kertoo Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas.

Tampereella on tänä kesänä esillä myös takautuva näyttely Kimmo Kaivannon taiteellisesta tuotannosta.  Sara Hildénin taidemuseon Kaivanto-näyttely on avoinna 3. syyskuuta asti. Näyttely perustuu Sara Hildénin säätiön kokoelmaan, johon kuuluu Kaivannon tuotannon keskeisimmät teokset, kaikkiaan 128 työtä.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone