22.5.2019

Suomen hallitusmuoto 1919 -juhlarahan suunnittelukilpailu on ratkennut

Dario Vidalin voittava ehdotus Figura. Kuva: Jopi Hukkanen


Suomen Hallitusmuoto 1919 -juhlarahan suunnittelukilpailu on päättynyt ja kilpailun palkintolautakunnan kokouksessa 10.5.2019 valittiin palkitut kilpailutyöt. Kilpailuajan päättyessä 3.5.2019 klo 18 yhteensä 13 kilpailutyötä oli otettu vastaan.

Palkintolautakunnan kokouksessa palkittiin kolme kilpailutyötä.

1. palkinto, toteutettava työ (8000 €)
Nimimerkki: Figura
Tekijän nimi: Dario Vidal

3. jaettu palkinto (2500 €)
Nimimerkki: Vuorovaikutus
Tekijän nimi: Pertti Mäkinen

3. jaettu palkinto (2500 €)
Nimimerkki: Ääniaalto
Tekijän nimi: Simon Örnberg

Palkintolautakunta valitsi yksimielisesti kilpailun voittajaksi Dario Vidalin tekemän kilpailutyön ”Figura”. Vidalin juhlarahadesign esitetään toteutettavaksi Suomen Hallitusmuoto 1919 -juhlarahaksi. Valtion juhlarahaohjelman mukaan Suomen Hallitusmuoto 1919 -juhlarahasta lyödään kultaraha, nimellisarvoltaan 100 €.

Palkintolautakunta koki ”Figura”-ehdotuksen olevan yksimielisesti onnistunein design suunnittelukilpailussa. Muut valikoidut ehdotukset olivat tasavertaisia, eikä kumpikaan niistä noussut toista paremmaksi. Täten palkintolautakunta päätti yksimielisesti jakaa jaetun kolmannen sijan ehdotuksille ”Vuorovaikutus” ja ”Ääniaalto”. Toisen ja kolmannen sijan palkintosumma päätettiin yhdistää, ja jakaa se tasan jaetun kolmannen sijan saaneiden ehdotusten kesken.

Dario Vidal on Helsingissä toimiva muotoilija. Vidal on erikoistunut teolliseen ja digitaaliseen muotoiluun. Hänellä on oma muotoiluyritys Origo, ja hän valmistuu kesällä Aalto-ylipiston Contemporary Design -maisteriohjelmasta.

Vidalin kilpailuehdotuksen nimi “Figura” viittaa ehdotuksen abstraktiin muotoon, joka ilmentää vuoden 1919 Hallitusmuodon keskeisiä piirteitä: edustuksellista demokratiaa sekä valtiovallan kolmijakoa lainsäädäntö-, toimeenpano- ja tuomiovaltaan. Muotoilija on pyrkinyt universaalilla abstraktilla muotokielellä ilmaisemaan kolikon tunnuspuolella demokratian muodostumista kansalaisten äänien kautta, ja kolikon arvopuolen kolme osittain yhteen sulautuvaa ympyränmuotoa ilmentävät vallan kolmijakoa. Palkintolautakunnan mukaan Vidalin konsepti toteutuu ansiokkaasti hänen muotoilemassaan ehdotuksessa.

Palkintolautakunta ja juhlarahalautakunta kiittävät kaikkia kilpailuun osallistuneita ja onnittelevat palkittujen kilpailutöiden tekijöitä.

Palkintolautakuntaan osallistui:

Timo Huusko, juhlarahalautakunnan puheenjohtaja, Ateneumin taidemuseo
Juha Halonen, juhlarahalautakunnan jäsen (vpj), Valtiovarainministeriö
Maarit Mäkelä, juhlarahalautakunnan jäsen, Aalto-Yliopisto
Henrika Tandefelt, juhlarahalautakunnan jäsen, Helsingin yliopisto
Tuomas Sukselainen, juhlarahalautakunnan jäsen, VTT
Seela Petra, Suomen Taiteilijaseuran edustaja

Jopi Hukkanen, juhlarahan toimittajan tekninen asiantuntija
Lene Wahlsten, palkintolautakunnan sihteeri, Ateneumin taidemuseo

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone