6.3.2018

Sodankylän kunta hakee taiteilijoita uuden hyvinvointikeskuksen prosenttitaidehankkeeseen

 Sodankylän kunta kutsuu kuvataiteilijoita ilmoittautumaan Sodankylän uuden hyvinvointikeskuksen prosenttitaidehankkeen taiteilijapankkiin. Taiteilijapankkiin voivat ilmoittautua Lapissa toimivat ja Lapista kotoisin olevat kuvanveistäjät ja luontovalokuvaajat. Taiteilijapankki avautuu 5.3.2018 ja sulkeutuu 3.4.2018 klo 16:00.

Sodankylän uusi hyvinvointikeskus

Sodankylän hyvinvointikeskus on tunnistettava ja omaleimainen, mutta pröystäilemätön rakennus, josta kuntalaiset saavat heitä lähellä olevat sosiaali- ja terveyspalvelut. Suunnittelun lähtökohtana on hyvinvointikeskuksen toiminnallisuus ja asiakaslähtöisyys. Rakennus antaa mahdollisuuden koota kunnan (tulevan maakunnan) sosiaali- ja terveyspalvelut sekä kolmannen sektorin hyvinvointia tukevat toiminnot saman katon alle.

Rakennuksessa on kaksi kerrosta. Ensimmäisessä kerroksessa on akuutit toiminnot, diagnostiikan tilat, kuntoutusosasto ja tukitoimintoja. Toiseen kerrokseen sijoittuu perhepalvelukeskus, työterveys ja hammashoitola. Rakennuksen kokonaisala on noin 6790 brm² ja siellä työskentelee noin 120 henkilöä.

Sodankylän hyvinvointikeskus suunnitellaan ja rakennetaan elinkaarimallilla, jossa rakentajalla on vastuu rakennuksesta 20 vuoden ajan. Suunnittelu aloitettiin joulukuussa 2016 ja rakennustyöt alkoivat syksyllä 2017. Hyvinvointikeskuksen on määrä valmistua vuoden 2019 loppuun mennessä.

Arkkitehtuurin ja taiteen teema

Rakennuksen arkkitehtuurilla –muodoilla, väreillä, materiaaleilla ja valaistuksella –ilmennetään Sodankylän identiteetin kulmakiviä ja matkailuvaltteja. Rakennuksen sakaramuoto pohjautuu tilojen toiminnalliseen sijoitteluun mutta tuo mieleen myös Sodankylän sloganin “Lapin tähtikunta”. Revontulet ovat innoittaneet betonijulkisivujen rytmikästä uritusta ja väri heijastelee talven valkeutta. Pääaulan puuverhouksiin on ajateltu niin ikään revontulista ammentavaa aihetta. Syvemmällä rakennuksessa, odotustiloissa on akustisia seinäpintoja, joihin printataan valokuvia rauhoittavista luontoaiheista.

Pääaulan taideteos

Pääaulaan sijoitetaan rakennuksen päätaideteos, joka integroituu aulan seinien, katon ja ylemmän kerroksen kaiteen puuverhoukseen. Taideteos voi olla osa puuverhousta tai se voi kattaa koko pinnan. Taideteos on keskeinen visuaalinen elementti, joka toimii jatkumona rakennuksen ulkoarkkitehtuurille.

Seinien akustiikkalevyt

Eri puolille hyvinvointikeskusta on sijoitettu akustisia seinälevyjä, joiden pintaan printataan valokuvia paikallisille tärkeästä lappilaisesta luonnosta. Osastoilla on omat revontulista / lappilaisesta luonnosta ammentavat värimaailmansa, jota tukee kullekin osastolle valittu kuva-aihe. Akustiikkalevyt on sijoitettu pääasiassa odotusauloihin tuomaan asiakkaille rentouttavia näkymiä.

Taiteilijavalinnat

Sodankylän kunta hakee hankkeeseen 1-3 kuvanveistäjää ja luontovalokuvaajaa. Tilausteosten taiteilijavalinnat tehdään huhtikuussa 2018. Taiteilijapankkiin ilmoittautuneista taiteilijoista osa voidaan kutsua valitsijaraadin haastateltaviksi. Valinnat tehdään taiteilijoiden aiemman tuotannon ja haastattelun perusteella.

Taideteosten hankinta

Sodankylän hyvinvointikeskuksen prosenttitaidehankkeen kokonaisbudjetti on noin 65 000 euroa.

Taiteilijapankkiin ilmoittautuminen 

Ilmoittaudu Sodankylän hyvinvointikeskuksen -taiteilijapankkiin Open Curat -tietokannan kautta:  http://sodankyla.artcurator.io

 Lue lisää ja tutustu taidesuunnitelmaan täältä.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone