30.6.2016

Seinäjoen Asuntomessuille tilattiin kaksi taideteosta prosenttiperiaatteella

Päivi Rintaniemen A Big Hug. Pruukinrannan Asuntomessualue valmistuu heinäkuun alussa.

Päivi Rintaniemen A Big Hug. Pruukinrannan Asuntomessualue valmistuu heinäkuun alussa.

 

Seinäjoen Asuntomessuilla voi tänä kesänä nauttia julkisesta taiteesta. Pruukinrannan messualueella messuvieraiden ihasteltavissa ovat muotoilija ja kuvanveistäjä Päivi Rintaniemen Big Hug -teos ja kuvataiteilija Elina Lindin Tervahauta. Uudet teokset jäävät alueelle pysyvästi asukkaiden ja vierailijoiden iloksi.

Seinäjoen kaupunki on rahoittanut teokset prosenttiperiaatteella, ja kaupunki sai taidehankkeeseen Taiteen edistämiskeskuksen avustuksen.

Teokset valittiin kutsukilpailun avulla. Luonnokset pyydettiin kuudelta eteläpohjalaiselta taiteilijalta, joista neljä jätti kaikkiaan 7 luonnosehdotusta määräaikaan mennessä.  Toteutettavat teokset valitsi raati, jossa oli edustajat kaupungin tekniikkakeskuksesta, kulttuuripalveluista ja asuntomessutoimistosta.

Päivi Rintaniemen kookas, jopa 3 metriä korkea betoniveistos A Big Hug on muotokieleltään
tyylitelty ihmishahmo.  Veistos ilmentää yhteisöllisyyttä ja toisesta välittämistä.  Sanoma on sekä humoristinen että vakava. Raadin perusteluissa teosta pidettiin huomiota herättävänä ja näyttävänä, mutta
samalla sympaattisena, sen viesti kuin sydämellinen tervetulotoivotus Pruukinrantaan.

Elina Lindin teos Tervahauta on halkaisijaltaan 7 metriä leveä, tervahaudan muotoon veistetty, kaupunkiviljelyyn tarkoitettujen kasvatuslaarien tervantuoksuinen muodostelma. Teos kunnioittaa Pruukinrannan aluesuunnittelun ideaa, jossa metsäpohjaa on jätetty esille mahdollisimman paljon ja talot näyttävät siltä kuin ne olisi pudotettu metsään. Teos linkittyy alueen historiaan, mutta on myös moderni ja urbaanin yhteisöllisyyden ilmentymä.

 

Mikkelin Asuntomessuille tulossa Jan-Erik Anderssonin ja Kaarina Kaikkosen teokset

Myös ensi vuoden Asuntomessuilla nautitaan taiteesta. Mikkelin kaupunki järjesti syksyllä 2015 kutsukilpailun Kirkonvarkauden uuden asuinalueen julkisen taiteen osalta. Kilpailuun kutsuttiin kymmenen valtakunnallisesti tunnettua taiteilijaa.

Kilpailun voitti taiteilija Jan-Erik Anderssonin suunnittelema, toistakymmentä metriä korkea Gordilainen solmu. Toiselle sijalle valittiin Kaarina Kaikkosen teos Vasten auringon siltaa. Teos koostuu luonnonkivilohkareista louhitusta portaikosta ja alumiiniin valetuista talonpoikaistuoleista.

Nämä kaksi teosta on tarkoitus toteuttaa uudelle asuinalueelle Taiken ja Mikkelin kaupungin rahoituksella vuonna 2017.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone