21.6.2018

Ranuan eläinpuiston valtava ympäristötaideteos herättää suojelemaan arktisia meriä

Kuvanveistäjä Maija Kovari ja yksi osa Seven Steps to Save the Ocean -teoksesta.

 

Kuvanveistäjä Maija Kovarin Seven Steps to Save the Ocean -niminen ympäristötaideteos avautuu juhannuksena Ranuan eläinpuiston alueella olevaan, n. 100 x 150 metrin laajuiseen kivirakkaan. Mittavan kokoinen ympäristötaideteos on suunniteltu ja rakennettu varta vasten osaksi kivikkoista maisemaa, johon yleisölle avautuu pääsy teoksen myötä ensimmäistä kertaa. Teos on nyt valmistuessaan yksi Suomen suurimmista ympäristötaideteoksista.

 Konkreettisesti teos muodostuu uudesta, noin 135 metriä pitkästä puisesta polusta, sekä kivikkoon asennetuista, 2 – 10 metriä leveistä metallisista lauseista, joita voi katsella osana maisemaa polulla kulkien. Lauseet on toteutettu kolmella eri kielellä – suomeksi, kiinaksi, ja englanniksi. Kunkin lauseen yhteydessä on lisäksi käännökset, sekä lisätietoa teoksen aiheista.

 Teoksen on suunnitellut tamperelainen kuvanveistäjä ja arkkitehti Maija Kovari:

”Teos sijoittuu Ranuan eläinpuistoon, joka on arktisiin eläimiin erikoistunut puisto Suomen Lapissa. Arktisen luonnon näkökulmasta ajankohtainen aihe, josta halusin teoksella puhua, on arktisen luonnon selviytyminen ilmastonmuutoksesta. Vakavan aiheen edessä on helppo tuntea voimattomuutta, mutta en halunnut taiteellani lisätä epätoivoa, vaan päinvastoin rakentaa toivoa. Monikielisellä teoksella olen halunnut viestiä, että aihe on globaali, ja jokaisella meistä on muutoksessa roolinsa. Kaikki voivat tehdä valintoja, joilla on merkitystä. Teos kertoo näistä valinnoista osana tavallista elämää. Teoksen nimi Seven Steps to Save the Ocean viittaa askelien ottamisen lisäksi arktisiin meriin eri aikakausina, sillä teoksen osana toimiva kivirakka on muinaista merenrantaa”, Kovari kertoo teoksesta.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone