19.12.2017

Samuli Naamangan ja Tapio Roseniuksen prosenttitaideteokset julkistettiin Oulussa

Oulun kaupungissa on julkistettu kaksi prosenttiperiaatteella hankittua julkista taideteosta, Samuli Naamangan Kesäniitty-julkisivuteoskokonaisuus ja Tapio Roseniuksen Valon kanjoni -valotaideteos.

Koulun julkisivuun taideteos graafisesta betonista

Uuteen Talvikankaan kouluun hankittiin kuvataidetta Oulun kaupungin soveltaman prosenttiperiaatekäytännön mukaisesti. Kiiminkiläislähtöisen sisustusarkkitehdin, taiteen maisterin Samuli Naamangan (s.1969) Kesäniitty-julkisivuteos yhdistyy jo aiheensa kautta saumattomasti koulun arkkitehtuuriin ja metsäiseen ympäristöönsä.

Rakennuksen ulkopuolisiin porraskuiluihin sijoittuva teoskokonaisuus toteutettiin graafisen betonin menetelmällä. Graafinen betoni on suomalainen innovaatio, joka on Talvikankaan koulun julkisivutaideteoksen tekijän, Samuli Naamangan kehittämä.

 

Samuli Naamangan Kesäniitty -teos

 

Betonielementin pintaan tehdään pysyvä, yksityiskohtaisen tarkka painokuviointi, joka voi pohjautua valokuvaan, tekstiin, rasteriin tai viivastoon. Valun yhteydessä betonielementin pintaan asetetaan erityiskalvo, johon kuviot painetaan pintahidasteaineita käyttämällä. 

Menestyksellisen muotoilijan uransa ohella Samuli Naamanka on myös toteuttanut näyttelysuunnitelmia, ympäristöteoksia ja erityyppisiä julkisia taideteoksia eri puolille Suomea.

Talvikankaan koulun suunnittelusta on vastannut oululainen Arkkitehdit M3 Oy -arkkitehtitoimisto, ja kohteen pääarkkitehtina ja -suunnittelijana on toiminut Oulun yliopiston arkkitehtuurin tiedekunnan rakennussuunnittelun professori, arkkitehti Janne Pihlajaniemi.

Valotaidetta pohjoiseen talvikaupunkiin

Hiukkavaara on kestävä pohjoinen talvikaupunki – kaupunginosa, joka on käyttäjälähtöinen, älykkään energiatehokas ja neljän vuodenajan kaupunkielämän keskus.

Sen toiminnallinen, konkreettisesti valovirtaa sykkivä ydin on vastavalmistunut Hiukkavaaratalo.

Hiukkavaaratalon ja siihen yhdistyvän Marssipuiston aukion rakennushankkeen yhteydessä on noudatettu Oulun kaupungin prosenttiperiaatepäätöstä ja taiteiden kaavan suunnitteluperiaatteita. 

Oululaislähtöisen tunnetun valaistussuunnittelijan Tapio Roseniuksen, Lighting Design Collectiven (LDC) johdolla Hiukkavaarataloon on toteutettu värillisesti vuodenaikateemaa kantava Valon kanjoni -valotaideteos, joka leviää rakennuksen aulatilasta viereiselle Marssipuiston aukiolle.

 

Tapio Roseniuksen Valon Kanjoni -valotaideteos

 

Valotaideteos on luonteeltaan integroitu, digitaalinen, muunneltava ja toiminnallinen, kuten Tapio Roseniuksen käsialaa olevat arkkitehtoniset ja kaupunkikuvalliset valaistussuunnitelmat yleensäkin. 

Pääaulan ja aukion yleisvalaistukseen linkitetty Valon kanjoni -valotaideteos on sovittu pidettäväksi esillä määräajan, joka on kymmenen vuotta installoimishetkestä. Sen umpeuduttua tarkastellaan valotaideteoksen hoitoon ja huoltoon liittyviä asioita, kuten kokonaisuuden jatkamista sellaisenaan tai ilmenneitä teknisiä ja teknologisia päivitystarpeita.

Prosenttiperusteinen kuvataidehankinta toteutettiin Oulun kaupungin konsernin eri toimijoiden: sivistys- ja kulttuuripalveluiden, Oulun Tilakeskuksen sekä Teknisen liikelaitoksen, Teklin yhdyskunta- ja ympäristöpalveluiden toimesta.

Taiteen edistämiskeskus (Taike) on tukenut Hiukkavaaratalon ja Marssipuiston aukion prosenttiperusteista kuvataidehankintaa 35 000 euron kohdeavustuksella.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone