26.4.2017

Porvoon Länsirannan uusien taideteosten tekijät on valittu

Porvoon Taidetehtaan pihassa oleva iso veistosinstallaatio on myös valoteos. Asetelma kaupunkitilassa -teoksen ovat tehneet Anssi Pulkkinen ja Taneli Rautiainen. Kuva: Pasi Salminen.

Pohjola Rakennus Oy Uusimaa ja Porvoon kaupunki ovat valinneet Porvoon Länsirannan neljän uuden taidekohteen toteuttajat.

Aleksanterinkaaren sisäkehän taideteosten tekijät ovat Åsa Maria Bengtsson, Astrid Sylwan, Kirsti Taiviola ja Marko Vuokola.

Bengtsson (s. 1956) ja Sylwan (s. 1970) asuvat ja työskentelevät Ruotsissa. Molemmat ovat tehneet useita huomattavia julkisia teoksia. Bengtssonin teokset käsittelevät usein vierautta ja muistoja, ja ne ovat esteettisesti kauniita.  Hänen tehtävänään on suunnitella Aleksanterinkaaren maamerkkiteos. Sylwan kuuluu tämän päivän merkittävimpiin ja menestyneimpiin ruotsalaisiin taidemaalareihin. Hänen vastuullaan on pysäköintitalon julkisivun teoskokonaisuus.

Lasi- ja valaisintaiteilija Kirsti Taiviola (s. 1976) ja Marko Vuokola (s. 1967) vastaavat yhdessä alueen läpi kulkevan kävelyraitin teosten suunnittelusta. Vuokola on tunnettu valokuvateoksistaan ja ympäristöön sijoittuvista installaatioista.

Läntisen Aleksanterinkadun taidepysäkkejä suunnittelee kaksi Porvoossa asuvaa taiteilijaa Corinna Helenelund (s. 1985) ja taidemaalari Petri Hytönen (s.1963). Hytönen on yksi merkittävimpiä suomalaisia nykytaiteilijoita. Helenelund on puolestaan viime vuosina saanut huomiota koko näyttelytilan valloittavista unenomaisista teoksistaan.

Valinnat tehtiin hankkeen kuraattorin, Jukka Vikbergin, ehdottamien taiteilijoiden joukosta. Sisäkehän taiteilijoista päätti Pohjola Rakennus Oy Uusimaa ja taidepysäkkien taiteilijoista Porvoon kaupungin taiteenhankintaryhmä.

” Tavoitteena on ollut tuottaa taidetta ennen kaikkea tuleville asukkaille, sellaisia taideteoksia, jotka kestävät jokapäiväistä katselua ja elämää.  Jos onnistumme tuottamaan teoksia, joilla on taiteellisesti merkittäviä ansioita, saa projekti huomattavasti laajempia ja kauaskantoisia, jopa kansainvälisiä ulottuvaisuuksia”, kertoo kuraattori Jukka Vikberg.

Ensimmäiset teokset valmistuvat noin vuoden kuluttua. Teokset hankitaan Porvoon Länsirannan taideohjelmassa määritetyn käytännön mukaisesti. Hanke saa rahoituksensa tontinluovutuksen myötä Pohjola Rakennus Oy Uusimaalle syntyneestä taidevelvoitteesta.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone