28.9.2015

Pia Hentusen Arjen helmiä paljastettiin Tyrnävällä

Pia Hentunen: Arjen helmiä

Kuva: Harri Rauhanummi

 

Tyrnävän ensimmäinen ympäristötaideteos Kirkkoristeyksen kiertoliittymässä paljastettiin 26.9.2015 Perunamarkkinoiden yhteydessä. Arjen helmiä -teos muodostuu hevoshahmosta, ratsastajasta ja pallomaisista suurista helmistä. Avajaispuheessaan taiteilija Pia Hentunen kuvaili teosta ja sen syntyprosessia:

“Liikenneympyrä on tosi keskeisellä paikalla, ja sen ympärillä on monta todella arvokasta ja merkittävää kohdetta (kirkko, museo, pappila, hiihtäjä…). Koin tehtävän aika haastavaksi, koska näitä jo täällä olevia juttuja ei tämä teos saa häiritä, mutta sen kuitenkin pitäisi ilmentää jotain tyrnäväläistä, ja määrittää tätä liikenneympyrää.

Siksi halusin tehdä tähän visuaalisesti mahdollisimman kevyen, ja matalan teoksen. Yritin tuottaa kolmiulotteisesti ikään kuin nopean piirustuksen, joka ei ole mikään huutomerkki, vaan pikemminkin sellainen ympyrään sulautuva taideteos. Ja koska sen kuitenkin pitää kestää aikaa, niin valitsin siihen materiaaliksi ruostumattoman teräksen.

[…]

Ihan tärkein ajatus työssä on se, että jokaisella on mahdollisuus tuottaa hyvää maailmaan. Minun mielestäni yksi hieno piirre maaseutuyhteisöissä on se, että kannetaan yhä edelleen yhteisesti vastuuta ympäristöstä ja naapureista. Tyrnävällä on paljon sellaista vanhanaikaista yhteisöllisyyttä jäljellä, ja kovasti toivon, ettei se ikinä katoa.

Jokaisella on mahdollisuus luoda omilla teoillaan ja tavoillaan uutta ympäröivään maailmaan.”

 

Hanke on yksi Ympäristötaiteen säätiön kymmenestä prosenttiperiaatteen pilotointikohteesta.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone