10.4.2018

Perttu Saksa voitti presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkkikilpailun

Perttu Saksan teosehdotus Kartta. Kuva: Valtioneuvoston kanslia.

Kuvataiteilija, valokuvaaja Perttu Saksa on voittanut presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkin suunnittelukilpailun. Voittajat julkistettiin 9.4 Säätytalolla Helsingissä.

Perttu Saksan teosehdotus Kartta palkittiin 10 000 eurolla. Toiseksi sijoittui kuvanveistäjä Matti Nurmisen suunnittelema  Tarttis tehdä jotain ja kolmanneksi kuvanveistäjä Bjarne Lönnroosin ehdotus Jää sulaa. Toinen palkinto on 5 000 euroa ja kolmas 3 000 euroa. Lisäksi jaettiin 1 000 euron tunnustuspalkinto kuvanveistäjä Pertti Mäkisen ehdotukselle Heijastus.

Tavoitteena on, että muistomerkki on valmis ja sijoitettu paikalleen Hietaniemen hautausmaalle presidentti Koiviston syntymäpäivänä 25.11.2018. Kilpailun 17 kärkiehdotusta ovat esillä näyttelyssä Säätytalossa Helsingissä (Snellmaninkatu 9-11). Näyttely on avoinna yleisölle 10.–20. huhtikuuta arkisin klo 9–16. Teosehdotukset ovat esillä myös valtioneuvoston sivuilla: http://vnk.fi/muistomerkkikilpailu

Perttu Saksan teos koostuu mustasta diabaasista ja kultauksesta, joka viittaa japanilaiseen kintsugi-tekniikkaan. Tekniikassa rikkoutunut keramiikka korjataan kullan ja liiman seoksella, ja se korostaa murtumia sen sijaan, että pyrkisi peittämään ne. Kilpailun palkintolautakunta pitää kokonaisuutta loisteliaan yhtenäisenä.

”Eroosio on kuluttanut kiven palasiksi, mutta uudelleenkoottu kokonaisuus on inhimillisempi ja enemmän kuin alkuperäinen täydellisyys”, mainitsee palkintolautakunta arvostelussaan.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone