20.6.2017

Mikkelin asuntomessuilla taidetta on kodeissa ja puutarhoissa – prosenttiperiaatteella hankittiin kaksi suurta teosta

Kaarina Kaikkosen Vasten auringon siltaa. Kuva: Kuntatekniikka Oy

Mikkelin asuntomessuilla on tänä kesänä taidetta niin messukodeissa kuin ulkoalueilla.

Mikkelin kaupunki järjesti uutta Kirkonvarkauden asuinaluetta varten vuonna 2015 prosenttitaiteen kutsukilpailun, jonka molemmat voittajatyöt nähdään tulevilla Asuntomessuilla Mikkelissä. Isoja ulkotaideteoksia alueella on kaksi: toinen on Kaarina Kaikkosen Vasten Auringon siltaa ja toinen Jan-Erik Anderssonin Gordilainen solmu. Asuinaluetta elävöittävät ulkotaideteokset on sijoitettu messusatamaan ja asuinalueiden keskivaiheilla sijaitsevaan Heinzen puistoon.

”Taiteen tehtävä on herättää tunteita. Kutsutaidekilpailulla saimme näyttävät ja uniikilla tavalla asuinaluekokonaisuuteen soveltuvat teokset Kirkonvarkauteen. Uskon, että näistä teoksista puhutaan vielä pitkään”, Mikkelin museotoimenjohtaja Matti Karttunen kertoo tiedotteessa.

Kaarina Kaikkosen kivisistä portaista, alumiinista valetuista tuoleista ja valaisimista koostuva teos laskeutuu melko jyrkkää rinnettä messusataman osin luonnon muovaamaan kiviportaikkoon, aina Saimaan rannalle asti. Teoksen keskeinen elementti on valo, joten portaita voi ihailla vuodenajasta ja valaistusolosuhteista riippumatta ympärivuotisesti.

Jan-Erik Anderssonin Gordilainen solmu. Havainnekuva.

Toinen voittajatyö on Jan-Erik Anderssonin lähes 14 metrin korkeuteen kohoava massiivinen teos.  Gordilainen solmu-nimen taustalla on ajatus Zeuksen temppelissäFryygian Gordionissa sijainneesta myyttisestä Gordionin solmusta. Tunnetun tarinan mukaan Aleksanteri Suuri ratkaisi solmun lyömällä sen rikki miekallaan. Teoksen sijoituspaikkana toimii messualueen keskellä sijaitsevaan Heinzenpuisto. Gordilaisen Solmun betoniset penkit ovat jo valmiit ja metalliset, punaiseksi maalatut pystytangot paikallaan. Lopulliset asennukset tapahtuvat tulevien viikkojen aikana, jonka jälkeen kaarien alle tehdään kauniit istutukset. Teos on valaistu, joten myös pimeään talviaikaan se nousee näyttävästi esiin ympäröivästä maisemasta.

Messukodeissa on esillä maalaustaidetta ja veistoksia

Useassa messukodissa on esillä akvarellitöitä, ja myös valokuvataidetta, grafiikkaa ja muutama veistoskin. Taidetta on tehty myös itse tai taidetyön pohjalla on käytetty perhetapahtumista kertovia tärkeitä valokuvia.

Kahdessa messukodissa, kohteessa 27 Villa Kuusikko sekä kohteessa 30 Kastelli City 98 nähdään kuvataiteilija Pia Feinikin ja sisustussuunnittelija Minna Häkkisen yhteistyön tuloksia, joihin pääsee tutustumaan ennakkoon Studio M3 tiloissa Mikkelin keskustassa.

”Yhä useampi suomalainen on kiinnostunut hankinnoista kotiinsa, mutta epävarmuus omasta taidemausta jättää hankinnan usein vain haaveilun tasolle. Yhteistyössä taiteeseen vihkiytyneen sisustussuunnittelijan kanssa on mahdollista saada vahvistusta omille ajatuksille”, sisustussuunnittelija Minna Häkkinen neuvoo.

Taide näkyy Asuntomessuilla Mikkelissä kaikkialla

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone