20.6.2017

Mäntyharjulla purkutalo muuttui Katajainen kansa -installaationäyttelyksi

Essi Ruuskanen maalasi muraalin kerrostalon päätyyn. Kuva: Anu Yli-Pyky.

 

Mäntyharjun kunta on saanut kesäksi uuden taidenähtävyyden, kun purkutuomion saaneeseen kerrostaloon kutsuttiin 26 taiteilijaa ja taiteilijaryhmää toteuttamaan laaja installaationäyttely. Kuraattori Veikko Halmetoja on valinnut yli sadan hakemuksen joukosta taiteilijat toteuttamaan teoksiaan kaikkialle kerrostalossa. Suurin osa teoksista on paikkasidonnaisia, varta vasten kerrostaloon tehtyjä.

“Kun kuratoi näyttelyä maaseututaajamassa tyhjentyneeseen asuinkerrostaloon, ei voi välttää sitä, että näyttely kantaa mukanaan rakennemuutoksen teemoja”, Halmetoja kuvailee teosten aiheita.

Kataja -niminen kerrostalo oli jo päätetty purkaa huonon kuntonsa vuoksi, kun Mäntyharjun kulttuuripalvelut ehdotti sern muuttamista tilapäiseksi taideprojektiksi. Talossa on 19 huoneistoa, jotka on nyt kaikki muutettu installaatioiksi.

Näyttelyn taiteilijat ovat ammattilaisia eri puolilta Suomea, Helsingistä Sodankylään. Joukossa on yllättäen myös iskelmälaulaja, jolla on juurensa taideprojektiksi muuttuneessa talossa.

“Yksi näyttelyn taiteilijoista on purkutalossa aikoinaan asunut iskelmätähti Kake Randelin. Hänen tunnetuksi tekemänsä kappale “Kirje kotiin” on yksi suomalaisen rakennemuutokseen koskettavimmista kuvauksista”, kuraattori Halmetoja kertoo.

Purkutalotaideprojeki on osa satavuotisen Suomen juhlintaa. Näyttely on avoinna yleisölle 13. elokuuta saakka päivittäin ja vielä viikonloppuisin 19.-20.8. sekä 26.-27.8.

Katajainen kansa -sivusto

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone