18.10.2017

Laitilan taidekilpailu ratkesi – päiväkodin pihalle hankitaan prosenttiperiaatteella Ann Sundholmin ja Oona Tikkaojan jättiläisapilat

Apilaniitty-teosehdotus

 

Laitilan kaupunki hankkii prosenttiperiaatteella rahoitettavan taideteoksen uuden päiväkodin pihalle. Hankinnasta järjestettiin kesän aikana kutsukilpailu neljälle taiteilijalle; mukaan kutsuttiin Maritta Nurmi, Ann Sundholm, Juhana Tainio ja Oona Tikkaoja. Laitilan kaupunki on varannut taidehankintaan 40 000 euroa, jonka lisäksi hankintaa varten saatiin Taiteen edistämiskeskuksen myöntämää avustusta 15 000 euroa.

Kilpailun voitti Sundholmin ja Tikkaojan yhteinen ehdotus Apilaniitty. Puuta, metallia ja muovia yhdistävä teos muodostuu kolmesta noin kolmen metrin korkuisesta jättiläisapilasta, joiden lehdet toimivat istuimia tai leikkitasoina, ja joiden kukinnot hehkuvat punaista valoa. Apilaniityssä on kekseliäällä tavalla huomioitu päiväkodin alueen maidontuotantoon liittyvä historia – rakennuspaikan naapurissa on vanha tyylikäs meijeri.

Palkintolautakunta totesi lisäksi, että kauas näkyvänä maamerkkinäkin toimiva teos sopii sisällöltään päiväkotiympäristöön, ja se on fyysisesti kestävä ja turvallinen käytössä. Teoksen ympärille kylvetään puna- ja valkoapilaa.

Prosenttitaidehankkeen taiteellisena asiantuntijana on toiminut kuvataiteilija Minna Maija Lappalainen.

Uuden päiväkodin rakennustyöt alkoivat elokuussa 2017. Rakennus ja taideteos ovat valmiina loppukesällä 2018.

Prosenttitaidetta Laitilaan hankittiin myös vuonna 2012, jolloin uuden Kappelimäen koulun eteisaulaan tilattiin Kati Immoselta seinämaalaus Metsän sylissä ja Maritta Nurmilta ostettiin pienempiä töitä. Saman koulun vuonna 1952 valmistuneessa osassa on porrasaulassa Eino Kaurian luontoaiheinen seinämaalaus, joka lienee aikanaan hankittu prosenttiperiaatteen ajatusta noudattaen.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone