5.3.2018

Kuopion Energian uuteen toimitilaan taidetta prosenttiperiaatteella

 

Ritva-Liisa Pohjalainen Yhdessä -teoksensa kanssa.

 

Kuopion Energian uuteen toimitilaan on hankittu taidetta prosenttiperiaatteella kahdelta taiteilijalta. Tilan avajaisia vietettiin 15. helmikuuta.

Toimitilan aulassa on Ritva-Liisa Pohjalaisen uniikki lasiteos Yhdessä, joka koostuu viidestä osasta. Pohjalainen puhalsi ja työsti teoksensa Nuutajärvellä 2017. Loka-marraskuussa 2017 teos oli esillä Shanghain World Financial Centerissä Pohjalaisen näyttelyssä Yun Jian Art Museumissa Kiinassa. Sieltä palattuaan teos sijoitettiin paikalleen Kuopioon.

”Yrityksen henkilö koostuu aina eri alueiden osaajista ja erilaisista persoonallisuuksista. Yhdessä he muodostavat hyvän yrityksen. Aulassa myös asiakkaat ja henkilöstö kohtaavat. Värikäs teos tuo positiivista energiaa ja teoksesta voi jokainen ehkä löytää myös oman persoonansa”, Pohjalainen kertoo teoksestaan.

 

Antti Immonen: Valon valkea virta. Kuva: Antti Immonen

 

Toinen Kuopion Energian tilaamista teoksista on taiteilija Antti Immosen Valon valkea virta. Veistokseen on käytetty ruostumatonta terästä ja LED-valoja ja se sijoittuu uuden toimitalon ruokasalin kattoon. Immonen työsti teoksensa viime vuoden kesänä ja syksynä.

”Tahdoin teoksen olevan mitoiltaan laaja, mutta rakenteelliselta ja visuaaliselta yleisilmeeltään kevyt, sekä tasapainossa huonetilan kanssa. Heti suunnittelun alkuvaiheessa ajattelin ottaa ihan konkreettisesti sähköä ja valoa mukaan, eli modernia LED-tekniikkaa”, Immonen kertoo vihkiäispuheessaan.

”Teos on avoin erilaisille tulkinnoille – sen elementtien voi esimerkiksi ajatella kuvaavan ajan kulkua, auringon kiertoa ja pilviä tai erityisesti paikkakohtaisemmin Haapaniemen voimalan piipuista nousevaa höyryä.”

Taiteilijat valittiin Kuopion taidemuseon asiantuntijan avulla. Taiteen edistämiskeskus ehdotti ja haastatteli kolmea taiteilijaa, joista tekijöiksi valittiin Pohjalainen ja Immonen.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone