6.10.2014

Kouvolan Poikilo-museoiden taideteoskilpailun voittaja on Charles Sandison Joki-ehdotuksella

Poikilo-museoiden kaupunginmuseon uusi näyttelytila avautuu Kouvola-talossa syksyllä 2015.  Näyttelytilan sisäänkäyntiin halutaan Kymijoki-aiheinen valotaideteos, joka johdattelee museokävijän Kouvolan historiaa esitteleviin näyttelyihin.  Taideteoksen hankkimiseksi järjestettiin kutsukilpailu. Kilpailuun kutsuttiin kolme taiteilijaa tai taiteilijaryhmää; Charles Sandison, Tülay Schakir ja työpari Arto Heiskanen, Nelli Tanner.  Kilpailun järjestämiseen saatiin asiantuntija-apua läänintaiteilija Outi Turpeiselta.

Charles Sandison: Joki (2014, luonnos)

Charles Sandison: Joki (2014, luonnos)

Kilpailussa noudatettiin Suomen Taiteilijaseuran kilpailusääntöjä. Kilpailuohjelmassa toivottiin teokselta seuraavaa:

”Teoksen pääasiallinen sijoituspaikka on museon uuteen näyttelytilaan johtava portaikko, mutta teos voi levittäytyä myös Kouvola-talon aulaan ja/ tai ulos. Tavoitteena on saada museokävijälle museovierailun alkuun wow-elämys valotaideteoksen avulla, jonka aiheena on Kymijoki. Teos myös ohjaa museokävijöitä talon sisällä ja siinä tulisi ottaa huomioon esteettömyysnäkökulmat teoksen kokemisessa. Teoksessa voi olla valon lisäksi myös muita elementtejä esim. väriä, esineitä, ääntä ja liikkuvaa kuvaa. Erityisesti pitää kiinnittää huomiota siihen, että teos kestää aikaa sekä sisällöllisesti että teknisesti.”

Taka-raja kilpailuehdotuksille oli 15.8. Määräaikaan mennessä saatiin ehdotukset kaikilta kilpailijoita. Kilpailuehdotukset ovat Joki, Virran jäljet ja Vastavirtaan.

Kilpailun palkintolautakuntaan kuului Kouvolan kaupungin Aikuisväestön lautakunnan puheenjohtaja Jouko Leppänen, Taidekeskus Salmelan toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala, Kouvolan Taitelijaseuran jäsen, kuvataiteilija Irmeli Tarmo, kuvanveistäjä ja Kuvataideakatemian professori Villu Jaanisoo sekä kuvataiteilija Marja Kanervo. Palkintolautakunta kokoontui 21.8. ja valitsi voittajan. Palkintolautakunta oli päätöksessään yksimielinen. Voittajaksi valittiin Charles Sandison ehdotuksellaan Joki.

Tuomaristo perustelee valintaansa: ” Kaikki kilpailijat olivat ottaneet vaikean tehtävän vakavasti ja odotukset pyrittiin täyttämään ammattimaisesti. Kiinnostavuudeltaan rikkain ehdotuksista on Joki, joka haastaa katsojan. Ehdotuksista Joki täyttää myös parhaiten tilaajan esittämät toiveet. Teos elävöittää tilaa ja teos ulottuu myös Kouvola-talon aulaan. Joki antaa museokävijälle elämyksen.  Teos on muunneltavissa.”

Sandisonin Joki ulottuu museon aulasta sisäänkäynnin portaikkoon ja seinille ja virtaa portaita alas kuin joki. Virtaava joki koostuu liikkuvista teksteistä, Kymijoen varren kylien ja paikkojen, yritysten ja ihmisten nimistä, Kouvolan alueen vanhojen kuntien vaakunoista peräisin olevista kuvioista  ja symboleista, jotka ilmentävät paikallista identiteettiä ja historiaa. Teksteissä vilahtavat mm. Valkeala, Ahvio, Metsäkylä, Vuohijärvi, Liikkala.  Vaakunoista tuttuja kuvioita ovat mm. Sippulähde, taksvärkkikapulat, hevonen ja Kymijoen lohi.  Teos projisoidaan kuudella projektorilla ja liike saadaan aikaisiksi kuuden, taiteilijan ohjelmoiman , toisiinsa yhteydessä olevan tietokoneen avulla.

Tamperelainen kuvataiteilija Charles Sandison (s.1969) on alkujaan Skotlannista, mutta asunut Suomessa jo pitkään. Hän valmistui 1993 kuvataiteilijaksi Glasgow School of Art’ista. Sandison on tunnettu tietokoneella luoduista videoprojisoinneista, jotka yhdistävät sanoja, muotoja, arkkitehtuuria ja liikettä. Sandisonin installaatioita on ollut esillä Euroopassa, Aasiassa, Australiassa, Etelä-Amerikassa ja USA:ssa. Vuonna 2001 Venetsian Biennaalin teos “Living Rooms’ nosti Sandisonin kansainväliseen tietoisuuteen. Hänen töitään on monissa kokoelmissa eri puolilla maailmaa, (mm. Reina Sofia, Madrid, Denver Art Museum, MAXXI Rome, Kiasma, Helsinki, and Bonn Art Museum.) Vuodesta 2003 hän on ollut Le Fresnoy’n (Lille) yliopiston vieraileva professori ja on luennoinut Sorbonnessa Pariisissa.  Vuonna 2010 Sandison palkittiin Ars Fennica palkinnolla ja vuonna 2012 Suomen kulttuurirahaston Pirkanmaan Rahaston palkinnolla.

Poikilo-museot on Kouvolan kaupungin hallinnoima museoyksikkö, joka koostuu Kouvolan taidemuseosta ja kaupunginmuseosta.  Uuden näyttelytilan valmistumisen myötä kummankin museon näyttelytilat sijaitsevat Kouvola-talossa. Taideteoksen hankinta on osa näyttelytilojen saneeraushanketta.  Poikilo-museot on saanut kaupunginmuseon näyttelytilojen remontointiin 450 000 € avustuksen Opetus- ja kulttuuriministeriöltä.  Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 1,5 milj. euroa.  Taiteen edistämiskeskus myönsi 15 000 € avustuksen taideteoksen hankintaa varten. Taideteoksen kokonaiskustannukset ovat 30 000 €.

Lisätietoja:

Poikilo-museot vt. museonjohtaja Anu Kasnio, puh. 020 615 8317, sähköposti: anu.kasnio@kouvola.fi

Charles Sandisonin kotisivut www.sandison.fi

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone