21.5.2015

Karjarannan ideakilpailuun peräti 60 ehdotusta Satakunnan taiteilijoilta

 

Satakuntalaisille kuvataiteilijoille suunnattu ideakilpailu Porin Karjarannan alueen taidesuunnittelusta päättyi perjantaina 15.5. Ehdotuksia jätettiin peräti 60, mikä kertoo paikallisten taiteilijoiden aktiivisuudesta ja innokkuudesta etsiä taiteelle uudenlaisia ratkaisuja kaupunkikuvassa.

Karjarannan tulevasta asuntomessualueesta on suunnitteilla viihtyisä ja omaleimainen kaupunginosa, jossa taide on näkyvästi läsnä. Taidesuunnittelu koskee rantabulevardia sekä viheralueita. Kilpailun järjestäminen ja taiteilijoiden yhteistyö kaupunkisuunnittelun kanssa on uutta ja vastaavaa ei ole aiemmin toteutettu Suomessa. Maailmalta vastaavia esimerkkejä löytyy mm. Brisbanesta ja Torontosta.

Taiteen toteuttaminen osana julkisia ulkotiloja vaikuttaa myönteisesti koko alueen imagoon. Taiteen avulla viihtyisäksi luodut tilat viestivät ympäristön huolenpidon ja välittämisen tärkeydestä. Elämyksellinen ympäristö on mieleenpainuva, tuo alueelle myönteistä julkisuutta ja asukkaat sekä kaupunkilaiset ovat ylpeitä omasta asuinalueestaan. Alueen kaavaehdotuksessa esitetään yleisenä määräyksenä, että taide tulee liittää alueen arkkitehtuuriin ja ympäristösuunnitteluun.

Esteettinen suunnittelu on tärkeää asukkaille ja kaupunkilaisille

Taiteilijajärjestöjen yhteisen valtakunnallisen prosenttiperiaatteen edistämishankkeen kyselytutkimuksessa 70 % vastaajista kertoi haluavansa taideteoksia arkiympäristöönsä, kuten asuinalueelleen, työpaikoille ja kouluihin. Tutkimustulosten perusteella voidaan sanoa, että suomalaiset haluavat kokea taidetta arjessaan. Tutkimus kertoo selvästi myös, että taide nostaa asuinalueiden ja kiinteistöjen arvoa suomalaisten silmissä. Kyselytutkimuksen toteutettiin elokuussa 2014. Vastaajia oli kaikkiaan 1004.

Jury valitsee finalistit

Kuusihenkinen jury kokoontuu kesäkuussa ja valitsee kilpailun seitsemän finalistia. Toiseen vaiheeseen osallistuvat taiteilijat valmistavat viimeistellyt ehdotukset, jotka ovat nähtävissä marraskuussa Porin pääkirjastossa. Yleisöllä on myös mahdollisuus kommentoida ehdotuksia. Varsinaisen toteutettavan suunnitelman tuomaristo valitsee loppuvuodesta.

 

Ideakilpailun sivusto osoitteessa pori.fi/taidesuunnittelu.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone