17.1.2019

Kankaan prosenttikulttuuripalkinnon ehdokkaat valittu Jyväskylässä

Jyväskylän kaupunki myöntää 22. maaliskuuta toista kertaa valtakunnallisen Kankaan prosenttikulttuuripalkinnon. Palkinto myönnetään tällä kertaa taholle, joka on toiminnallaan edistänyt merkittävästi osallisuutta ja yhteisöllisyyttä prosenttikulttuurin kautta rahoitetussa toiminnassa.


Jyväskylän kaupungin ja Kankaan Palvelu Oy:n edustajista koostuva asiantuntijaryhmä valitsi finaaliin kolme palkintoehdokasta. Ehdokkaat ovat kuvanveistäjä Kaarina Kaikkonen, RaivioBumann -kollektiivi sekä Porin lasten- ja naistentalon osallistava taidekokoelma.

Kaarina Kaikkonen on ansioitunut kuvanveistäjä, joka tunnetaan monumentaalisista installaatioistaan. Ihmisten osallistaminen ja yhteisöllisyys ovat usein kantavia teemoja Kaikkosen teoksissa. Usein ihmiset lahjoittavat ja keräävät materiaalia hänen teoksiinsa ja osallistuvat niiden valmistamiseen.

RaivioBumann on taiteilijakollektiivi, jonka muodostavat taiteilija-muotoilijat Päivi Raivio ja Daniel Bumann. RaivioBumann keskittyy julkiseen tilaan, sen prosessointiin ja suunnitteluun taiteen ja kaupunkimuotoilun keinoin. Kollektiivin työskentelyssä yleisö tai yhteisö on usein mukana teoksen suunnittelussa ja toteutuksessa.

Vuonna 2015 valmistuneessa Porin lasten- ja naistentalossa taide on koottu harkituksi kokonaisuudeksi ja on yhdenmukainen huomioiden eri yksiköiden toiminnat. Suuri osa teoksista edistää osallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Taidehankinnoissa näkyy taidekoordinaattori Marjo Heinon näkemys ja kokoava työ yhdenmukaisuuden saavuttamiseksi, juryn perusteluissa todetaan.

Palkinnon saajan päättää jury, johon kuuluvat opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuriasiainneuvos Petra Havu, KULTA ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen, Helsinki Urban Artin tuottaja Jaakko Blomberg sekä Jyväskylän kaupungin edustajina kaupunginjohtaja Timo Koivisto, kulttuuri- ja kehittämispäällikkö Marita Kajander ja kaupunginarkkitehti Leila Strömberg.

Prosenttikulttuuripalkinnolla halutaan lisätä valtakunnallista tietoisuutta taiteen, tapahtumien ja rakentamisen yhteistyöstä sekä korostaa taiteen ja kulttuurin merkitystä asumisen arjessa ja rakennetun ympäristön suunnittelussa. Palkinnon arvo on 5 000 euroa. Palkinnon rahoittajia ovat Humanistinen ammattikorkeakoulu, Jyväskylän kaupunki, Peab Oy, Skanska Talonrakennus Oy ja YIT Oyj.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone