4.8.2015

Kalajuttu ja Auringon tervehdys valmistuivat kesällä

Joensuun Penttilänrannan taidekaupunginosan uusimmat prosenttiperiaatteiset taideteokset ovat valmistuneet. Kuvanveistäjä Jukka Tuomisen Kalajuttu ja Auringon tervehdys koristavat kahden asuintalon sisäänkäyntejä. Tuominen voitti teoksillaan kohteeseen järjestetyn kutsukilpailun.

– Teosten taiteellisena lähtökohtana on ollut asuinrakennuksia yksilöllistävät ja omaleimaisuutta korostavat, sisällöltään poikkeavat taideteokset. Muoto- ja materiaaliratkaisut sekä luontoaiheisuus luovat teosten välisen yhtenäisyyden, kuvailee Tuominen teosratkaisujaan.

Kalajuttu 2

Kalajuttu kuvaa veden pinnan alla uivaa ahvenparvea. Pronssiin valetut ahvenet heijastuvat ruostumattomaan teräkseen hiotuista peilipinnoista, jotka     kuvaavat vesikalvoa sen renkaineen. Talon rappukäytävän katossa on lisäksi veden pinnan läpi hyppäävä ahven.

Auringon tervehdys

Auringon tervehdys -teos puolestaan toivottaa sisääntulijat tervetulleeksi naapuriasuintaloon. Auringonkukkaa kannattelee käsi oven ulko-oven vieressä. Kukan keskellä on teräspeili, pyöreä ”liikennepeili”, josta sisääntuloa lähestyvä ihminen näkee oman kuvajaisensa. Ideana on tuoda suorasukaista hyväntuulisuutta pienimuotoisen kerronnan keinoin.ksi naapuriasuintaloon. Auringonkukkaa kannattelee käsi oven ulko-oven vieressä. Kukan keskellä on teräspeili, pyöreä ”liikennepeili”, josta sisääntuloa lähestyvä ihminen näkee oman kuvajaisensa. Ideana on tuoda suorasukaista hyväntuulisuutta pienimuotoisen kerronnan keinoin.

 

 

Taidekilpailu monen toimijan yhteistyön tulos

Rakennus Hassisen järjestämä kutsukilpailu oli osa monen toimijan yhteistyötä ja osa Prosentti taiteelle -hanketta.  Kilpailun järjestämisessä olivat mukana Taiteen edistämiskeskus sekä  Ympäristötaiteen säätiö, joka rahoitti kilpailun järjestämisen.

Kilpailun voittaneet teokset toteutti  ja rahoitti  Rakennus Hassinen Oy prosenttiperiaatteen mukaisesti. Hassisen velvoite taidehankintaan oli 44 000 euroa.

Toimitusjohtaja Tuomo Hassinen luonnehti kilpailun voittoteokset hyvin mieluisaksi hankinnaksi. Hänen mielestään kilpailun voittoteokset sopivat mainiosti hänen jo aiemmin Penttilänrantaan rakentamien talojen yhteyteen hankkimien taideteosten jatkumoksi. Hassisen mielestä kilpailu on hyvin kiinnostava tapa hankkia taidetta.

– Kun hyviltä taiteilijoilta pyydetään teosehdotukset ja taiteen asiantuntijat valitsevat niistä parhaan, tulos on paras mahdollinen, Hassinen toteaa.

Jukka Tuominen on kokenut kuvanveistäjä

Helsinkiläinen Jukka Tuominen on hyvin kokenut ja menestyvä kuvanveistäjä. Hän on ennen Penttilänrannan teoksia toteuttanut 2000-luvulla jo kuusi julkista teosta. Hänen tunnetuimpiin teoksiinsa kuuluu arkkiatri Arvo Ylpön muistomerkki. Taidekilpailun voittoteos hänellä on myös Porvoossa. Presidentti Urho Kekkosen muistomerkin taidekilpailussa hän sijoittui toiseksi.

Lisätietoja:

Tuomo Hassinen p. 0400577473 / teosten tilaaja

Jukka Tuominen p. 0440808097 / teosten toteuttaja

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone