25.8.2015

Julkista taidetta Tukholmassa: teoksia metrossa, valtavia taidehankkeita ja katutaidetta

Kuvataide kuuluu tukholmalaisten arkeen. Sadattuhannet matkustajat näkevät päivittäin taideteoksia Tukholman metroasemilla. Julkisella taiteella on Tukholmassa pitkät perinteet, ja uusia teoksia syntyy kaupunkiin jatkuvasti.

Prosenttiperiaatteen käytössä Ruotsissa on vakiintuneet käytäntönsä. Esimerkiksi parhaillaan rakennettavan Nya Karolinska Sjukhuset -sairaalan taidebudjetti on noin 12 miljoonaa euroa, mikä vastaa kahta prosenttia miljardiluokan rakennusbudjetista. Sairaalan alueelle nousee 50 integroitua taideteosta. Myös suomalaiset taiteilijat ovat tervetulleita toteuttamaan taideteoksia Tukholmaan: ulkomaalaiset taiteilijat voivat ilmoittautua sekä Nya Karolinska Sjukhusetin taiteilijapankkiin.

Prosentti taiteelle -hanke tutustui elokuussa Tukholman julkiseen taiteeseen Taiteen edistämiskeskuksen järjestämällä kiertokäynnillä.

Kungsträdgårdenin metroaseman taideteokset on luonut Ulrik Samuelson. Asema kertoo puiston historiasta. Taiteilija työskenteli tiiviisti yhdessä pääarkkitehti Per Reimersin kanssa, ja taidetta onkin sijoitettuna ympäri asemaa lattiasta kattoon.

Kungsträdgårdenin metroaseman taideteokset on luonut Ulrik Samuelson. Asema kertoo aseman yllä sijaitsevan Kunstrådgårdenin puiston historiasta. Taiteilija työskenteli tiiviisti yhdessä pääarkkitehti Per Reimersin kanssa, ja taidetta onkin sijoitettuna ympäri asemaa lattiasta kattoon.

 

Taiteilija Päivi Ernkvist esitteli vuonna 1994 valmistunutta teostaan Sätran metroasemalla.

Taiteilija Päivi Ernkvist esitteli vuonna 1994 valmistunutta teostaan Sätran metroasemalla.

 

Metro5

Hötorgetin metroasema sisustettiin 1950-luvulla vaaleansinisillä kaakelipinnoilla. Taiteilija Gun Gordillo mullisti aseman ilmeen valoteoksellaan 1990-luvulla.

Konstrådetin kuraattori Lotta Mossumin tilaama teoskokonaisuus Leakage in the Garden of Innocence (Läckage i oskuldens trädgård), taiteilijana Thale Vangen sijaitsee biotekniikan tutkimuskeskuskessa Solnassa.

Statens Konstrådetin kuraattori Lotta Mossum esittelee tilaamaansa Thale Vangenin teoskokonaisuutta Läckage i oskuldens trädgård. Kolmeosainen teos sijaitsee Karolinska Institutetin Science Parkissa Solnassa.

 

Konstradet2

Lotta Mossum (keskellä) on yksi Statens Konstrådetin kuraattoreista. Konstråd on valtiollinen toimija, joka tilaa sekä pysyviä että tilapäisiä taideteoksia ympäri Ruotsia.

 

Nya_Karolinska2

Nya Karolinska Solna on jättimäinen sairaalarakennushanke, joka valmistuu lähivuosina. Hankkeen taidebudjetti on vaikuttavat 18 miljoonaa euroa. Summalla toteutetaan 50 taideteosta sairaalan alueelle. Yksi ensimmäisistä valmistuneista teoksista on sijoitettu sairaalan parkkihallin ulkoseiniin. Yksityiskohta teoksesta.

Snösätra7

Snösätran pienelle teollisuusalueelle on noussut varsinainen katutaiteen mekka. Teollisuusrakennusten seinissä ja aidoissa on satakunta maalausta katutaiteilijoilta ympäri Ruotsia. Katutaide on  vähentänyt rikollisuutta syrjäisellä alueella. Nykyisellään alue on katutaiteen ystävien suuressa suosiossa.

 

Yksi Snösätran graffitipuiston tunnetuimmista taiteilijoista on ruotsalainen Tim Timmel. Maalauksia ei ole lupa maalata yli omine lupineen, mutta alueen aktiivit järjestävät remake-päiviä, jolloin lähes kaikki maalaukset tehdään uusiksi.

Yksi Snösätran graffitipuiston tunnetuimmista taiteilijoista on ruotsalainen Tim Timmel. Maalauksia ei ole lupa maalata yli omine lupineen, mutta alueen aktiivit järjestävät remake-päiviä, jolloin lähes kaikki maalaukset tehdään uusiksi.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone