2.10.2015

Julkisen taiteen juhlaviikot

Kuvataiteen ja erityisesti prosenttiperiaatteen saralla tapahtuu Suomessa tällä hetkellä hienoja edistysaskelia. Viime viikkoina on saatu seurata niin prosenttiperiaatteella toteutetun taidehankinnan julkistamistilaisuutta, kuultu taidekilpailun tuloksia kuin saatu tietoa uusista merkittävistä taidehankinnoista. Kahden Prosentti taiteelle -hankkeen pilottikohteen, Tyrnävän ja Kouvolan Eskolanmäen, taidehankinnat ovat loppusuoralla. Viime viikolla Tyrnävällä julkistettiin Pia Hentusen teos Arjen helmiä. Eskolanmäen kerrostalon ilmettä elävöittämään saadaan Heini Niemisen ja Reetta Ahosen toteuttamat taideteokset, jotka julkistetaan vielä tämän vuoden puolella.  Toissa viikolla julkistettiin myös Lahden Merrasjärven Tähtikylän aluetaidekilpailun voittaja, joka on Frei Zimmer Oy ehdotuksellaan Lintukoto.

Myös uusista, merkittävistä taidehankintasuunnitelmista on juuri saatu tietoa, kun Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin lähes neljännesmiljoonan euron taidehankintasuunnitelma sairaalan uudisrakennukseen julkistettiin. Toteutuneiden teosten ja suunnitelmien lisäksi jatkumo taidehankkeissa näyttää positiiviselta, sillä syyskuun puolessa välissä avautui Kalasataman taidekilpailu. Kalasatamassa teosten toivotaan luovan alueelle ainutlaatuista identiteettiä. Kilpailualueita siellä on yhteensä neljä.

Julkinen taide elää nyt juhlaviikkojaan, kun taidehankkeita julkistetaan ja suunnitellaan koko ajan lisää. Panostamalla julkisen taiteen hankintaan saadaan taidetta elävöittämään arkiympäristöä ja tuetaan taiteilijoiden työllistymistä. Jatkumon toivoisi olevan samansuuntaista. Kertoohan Prosentti taiteelle -hankkeen tutkimuskin siitä, että taideteoksia halutaan osaksi arkiympäristöä. Lue lisää tutkimuksesta tästä.

Tyrnävän kiertoliittymään taidetta

Tyrnävän kiertoliittymän taideteos julkistettiin viime viikolla. Paikallisen taiteilijan Pia Hentusen toteuttama taideteos Arjen helmiä elävöittää kaupunkikuvaa kiertoliittymän keskellä. Rosterista hitsattu teos kuvastaa suomenhevosta ja ratsastajaa. Tyrnävän taidehankinta on yksi prosenttiperiaatteen kymmenestä pilottikohteesta.

 

Pia Hentusen teos Tyrnävällä

Pia Hentusen teos Tyrnävällä

 

Prosenttiperiaate lähiökerrostalon kunnostamisessa Kouvolassa

Prosenttiperiaatetta on käytetty Kouvolan Eskolanmäen lähiökerrostalon kunnostuksen yhteydessä. Järjestyshäiriöisestä maineesta kärsinyt ”Hilton” kerrostalo saa taidetta niin ulko- kuin sisätiloihin. Teokset toteuttavat kotkalainen taiteilija Heini Nieminen ja imatralainen taiteilija Reetta Ahonen. Suhola-yhtiöiden rakennushankkeen tavoitteena on ollut alueen maineen parantaminen, jossa taide on nähty yhtenä mahdollistavana tekijänä. Eskolanmäki on yksi Prosentti taiteelle -hankkeen pilottikohteista. Valmiit teokset julkistetaan vielä tämän vuoden puolella.

 

Pienoismalli Eskolanmäen kerrostalon ulkotiloihin tulevasta taideteoksesta

Pienoismalli Eskolanmäen kerrostalon ulkotiloihin tulevasta taideteoksesta

 

Lahden Merrasjärven Tähtikylän taidekonseptikilpailun voittajaksi Frei Zimmer Oy

Suomen ensimmäisen aluetaidekilpailun voittaja julkistettiin toissa viikolla. Lahden Merrasjärven Tähtikylän taidekonseptikilpailun voitti Frei Zimmer Oy ehdotuksellaan Lintukoto. YIT Rakennus Oy järjesti kutsukilpailun, jossa kutsutuilla taiteilijoille/työryhmille asetettiin tavoitteeksi alueen kattavan taidekonsepti-idean kehittäminen. Frei Zimmerin ehdotusta kuvaillaan kiinnostavaksi, selkeäksi ja taiteen etusijalle asettavaksi. Lintukoto-konsepti koostuu mm. yhden suuremman teoksen tilaamisesta kansainvälisesti tunnetulta taiteilijalta. Tähän Frei Zimmer on ehdottanut ruotsalaista Jacob Dahlgrenia. Dahlgren on tehnyt paljon julkisia teoksia mm. Englannissa, Ruotsissa ja Norjassa.

 

Merrasjärven kilpailun voittajaehdotuksen julkistustilaisuus

Merrasjärven kilpailun voittajaehdotuksen julkistustilaisuus

 

Eksote hankkii taidetta neljännesmiljoonan arvosta

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) julkaisi toissa viikolla taidehankintasuunnitelmansa. Uuteen keskussairaalarakennukseen tullaan hankkimaan taidetta noin neljännesmiljoonan euron arvolla, joka on hieman alle prosentti sairaalarakennuksen kustannuksista. Taidehankinnat toteuttavat kahdeksan pääasiassa paikallista taiteilijaa. Myös äänitaiteen mahdollisuutta on harkittu.

 

Kalasataman taidekilpailu

Kalasataman taidekilpailu avautui 14.9. Kilpailussa haetaan ehdotuksia alueelle sijoitettaviksi taideteoksiksi. Teosten toivotaan luovan alueelle ainutlaatuista identiteettiä. Kilpailu on kaksivaiheinen. Ensimmäinen vaihe on ideakilpailu, jossa palkintolautakunta valitsee enintään 12 ehdotusta kilpailun seuraavaan vaiheeseen. Valitut palkitaan 2500 eurolla. Ehdotuksia ei tässä vaiheessa aseteta paremmuusjärjestykseen. Kilpailun toiseen vaiheeseen osallistunut ehdotus palkitaan 4000 eurolla ja ehdotukset asetetaan paremmuusjärjestykseen. Kilpailun järjestäjinä toimivat Helsingin taidemuseo HAM ja kaupunginkanslia.

 

Teksti Hanne Heinonen

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone