21.9.2020

Journalismiteemaisen juhlarahan suunnittelukilpailu ratkesi

Hannu Veijalaisen kilpailuehdotus “Tietoverkostot”.


Kilpailuun saapui 30 ehdotusta uudeksi juhlarahaksi, joiden joukosta palkintolautakunta valitsi voittajaksi taiteilija Hannu Veijalaisen ehdotuksen Tietoverkostot.

Journalismi ja avoin tiedonvälitys suomalaisen kansanvallan tukena -juhlarahan suunnittelukilpailu on ratkennut. Kilpailun järjesti valtiovarainministeriön asettama juhlarahalautakunta.

Kilpailuun saapui 30 kilpailuehdotusta, joiden joukosta palkintolautakunta valitsi voittajaksi taiteilija Hannu Veijalaisen ehdotuksen Tietoverkostot. Toiselle sijalle tuli Pertti Mäkisen ehdotus Pulssi ja kolmannen sijan jakoivat Jarkko Liutun Dr. Grampp ja Pertti Mäkisen Horisontti. Ehdotukset palkittiin 8 000, 3 000 ja 1 000 euron palkinnoilla.

Palkintolautakunta totesi yksimielisesti Hannu Veijalaisen kilpailuehdotuksen olevan onnistunein design suunnittelukilpailussa. Veijalaisen juhlarahadesign esitetään toteutettavaksi Journalismi ja avoin tiedonvälitys suomalaisen kansanvallan tukena –juhlarahaksi. Valtion juhlarahaohjelman mukaan juhlarahasta lyödään kultaraha, joka on nimellisarvoltaan 100 euroa.

Veijalainen on kokenut juhlarahojen suunnittelija. Hän on muun muassa suunnitellut juhlarahat Suomi 100 vuoden kuluttua (2018), Akseli Gallen-Kallela (2015), Monikulttuurisuus (2013) ja Suomen Pankki 200 vuotta (2011).

Lautakunnan mukaan Tietoverkostot-ehdotuksessa juhlarahan aihetta on käsitelty nykyaikaisella ja dynaamisella abstraktilla muotokielellä. Tunnuspuolen kuva-aiheesta välittyy viesti versovasta avoimesta tiedonvälityksestä. Ehdotuksen arvopuolella on pieniä ympyrämuotoja, jotka muodostavat spiraalikuvion. Kyseisen kuva-aiheen voi tulkita kuvastavan tiedon leviämistä maailmalle.

“Ehdotuksen symboliikka avaa juhlaraha-aihetta moniulotteisesti, ja jättää samalla tilaa erilaisille tulkinnoille. Kokonaisuudessa molemmat kuva-aiheet viestivät muotokielellään avoimuudesta. Tunnus- ja arvopuolen välillä toteutuu onnistunut dialogi. Ehdotus on taiteellisesti vahva ja tasapainoinen”, palkintoperusteluissa todetaan.

Palkintolautakuntaan kuuluivat Timo Huusko (juhlarahalautakunnan puheenjohtaja, Ateneumin taidemuseo), Juha Halonen (juhlarahalautakunnan jäsen, Valtiovarainministeriö), Maarit Mäkelä (juhlarahalautakunnan jäsen, Aalto-Yliopisto), Päivi Heikkinen (juhlarahalautakunnan jäsen, Suomen Pankki), Henrika Tandefelt (juhlarahalautakunnan jäsen, Helsingin yliopisto), Tuomas Sukselainen (juhlarahalautakunnan jäsen, VTT) ja taiteilija Erja Tielinen Suomen Taiteilijaseuran edustajana.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone