7.5.2018

Jakomäen yllätystoimisto -yhteisötaideteos ilahdutti huhtikuussa

Taiteilija Riikka Kuoppalan yhteisötaideteos yllätti jakomäkeläisiä huhtikuussa 2018. Jakomäen yllätystoimisto avasi tammikuussa nettisivut, jonne sai ehdottaa yllätyksiä Jakomäessä asuville tai toimiville ihmisille.

Toimisto otti vastaan pieniä ja isoja yllätysehdotuksia. Tavoitteena oli auttaa jakomäkeläisiä tutustumaan toisiinsa paremmin ja saada heidät pohtimaan elinympäristöään. Yllätysehdotuksia jätettiin lähes 40 kappaletta, joista yllätysjury valitsi toteuttavaksi kymmenen.

Yllätykset toteutettiin yhdessä ehdottajien ja muiden jakomäkeläisten toimijoiden kanssa. Yllätykset olivat monimuotoisia ja niissä monessa haluttiin tehdä hyvää ihmisille, jotka tekevät alueella hyvää muillekin. Muun muassa vapaaehtoista kierrätystoimintaa pyörittävät kaksi jakomäkeläistä naista yllätettiin haitarinsoitolla. Jakomäkeä vuosikausia siivonnut eläkeläinen sai lahjaksi mm. tuunatut työhanskat.

Jakomäen yllätystoimisto on HAM Helsingin taidemuseon tilaama teos ja osa Taidetta sataa Jakomäkeen! -hanketta. Teos tuli valituksi HAMin järjestämässä avoimessa yhteisötaiteen haussa keväällä 2017. Hakemuksia tuli reilut 80 kappaletta, joista valittiin toteutettavaksi Kuoppalan teoksen lisäksi Kaisa Salmen Kutosten kaltsit -perfromanssibileet. Molemmat teokset tulevat valmistuttuaan osaksi HAMin julkisen taiteen kokoelmaa.

Vuosina 2016-18 HAM Helsingin taidemuseo on keskittynyt aluetyössään Jakomäkeen. Hankkeen tavoitteena on ollut kaupunkilaisten osallistuminen ja korkealaatuisen taiteen vieminen alueelle, jolla ei ole julkista taidetta tai kuvataidepalveluita. Hankkeessa on tutustuttu alueeseen sekä sen asukkaisiin järjestämällä kuvataidepajoja ja -leirejä eri yleisölle Jakomäessä. Yhteistyötä on tehty lukuisten alueen toimijoiden mm. nuorisotalon, kirjaston ja palvelutalon kanssa. Osa taidepajoista ja osallistavista projekteista on toteutettu yhdessä Helsingin mallin toimijoiden, Kaupunginteatterin ja Pohjois-Helsingin Bändikoulun kanssa.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone