24.8.2017

Helsingin Pasilasta tulee värikäs katutaidealue

Yksityiskohta Guido Zimmermannin seinämaalauksesta Pasilan Resiinakujalla.

 

Helsingin Pasilasta tulee tänä syksynä katutaidekaupunginosa kun ammattikatutaiteilijat ympäri maailmaa maalaavat teoksia kaduille, seinille, portaikkoihin, siltoihin ja kaiteisiin. Ensimmäinen laaja maalaussessio on jo pidetty, ja Pasilaan on tulossa uusia katutaideteoksia vielä usean vuoden ajan.

“Olin jo vuosia ajatellut, että Pasilaan tarvitaan katutaidetta. Alue tunnetaan harmaana, joten ajattelin, että mitä jos tehdäänkin tästä värikäs kaupunginosa”, kertoo Jaakko Blomberg Helsinki Urban Artista.

Blombergin mukaan Pasila on oivallinen paikka katutaiteelle: betonista rakennetussa kaupunginosassa on paljon maalattavaa pintaa, ja toisaalta Pasilalla on keskeinen sijainti kaupungissa. Sijainnista huolimatta Pasila on ollut lähinnä läpikulkupaikka matkalla juna-asemalle, pääkirjastoon tai Messukeskukseen. Katutaideprojektin tavoite on tehdä Pasilasta houkutteleva.

Pasilan katutaideprojekti julkistettiin maaliskuussa. Muutos harmaasta värikkääksi kaupunginosaksi alkoi elokuussa, kun Pasila sai ensimmäiset uudet muraalinsa. Syyskuussa Pasilassa vierailee maalaamassa vielä muutama katutaiteilija, ja seuraavat uudet teokset maalataan ensi toukokuussa.

Street Art Pasila on Helsinki Urban Art -yhdistyksen ja EU-maiden kulttuuri-instituuttien verkoston EUNIC Finlandin yhteinen projekti. Mukana on kulttuuri-instituuttien lisäksi myös Suomessa toimivia suurlähetystöjä. Helsinki Urban Art sai alkunsa Lisää katutaidetta Helsinkiin -projektista, joka toteutti vuonna 2016 useita kaupunkiympäristöä elävöittäviä katutaideteoksia. Helsinki Urban Art haluaa laajentaa aiempaa toimintaa ja tuo taidetta katukuvaan entistä enemmän ja monipuolisemmin.

EUNIC Finland tuo Pasilaan katutaiteilijoita ympäri Eurooppaa. Taiteilijoita ovat mm. Fat Heat Unkarista, Edward von Lõngus Virosta, Guido Zimmermann Saksasta, Jana & JS Itävallasta ja Ranskasta,  Delicious Brains ja Ossian Theselius Ruotsista sekä Waek Puolasta. Suomalaistaiteilijoita ovat mm. helsinkiläinen ines. Lisää taiteilijoita julkistetaan myöhemmin.

“Ideana on tehdä Pasilasta alue, jossa ulkomaalaiset katutaiteen huiput voivat vierailla maalaamassa”, Blomberg sanoo.

Sitä varten Helsinki Urban Art on hakenut Pasilaan lukuisia lupia seinämaalauksille. Kun sopiva taiteilija ja kohde löytävät toisensa, lupaprosessi on jo hoidettu ja seinä on valmis maalattavaksi.

Blombergin mukaan pasilalaisilta on tullut runsaasti myönteistä palautetta seinämaalauksista.

“Asukkaat ovat vaatineet taidetta Pasilaan jo vuosikymmeniä. Vastaanotto on ollut todella hyvä.”

 

Malmölaisten katutaiteilijoiden Delicious Brainsin ja Ossian Theseliuksen sekä heslsinkiläisen ineksen muraali hissikuilun seinässä Pasilan Kellosillalla.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone