22.5.2018

Helsingin Kalasatamaan uusi julkinen taideteos

Kuva: Helsingin kaupunki

Kalasatama sai uuden julkisen taideteoksen, kun kuvanveistäjä Riikka Purosen seitsemänmetrinen veistos Harppi ja tähdet julkistettiin toukokuun lopulla. Teos kohoaa Toukolan rantapuiston maamerkiksi Kyläsaarenkujan, Roomankadun ja meren väliselle viheralueelle.

Purosen mukaan teoksessa kohtaavat kaksi erilaista näkemystä maailmasta. Harppi edustaa matemaattista maailmankuvaa, jossa maailman ilmiöitä voi mitata ja todentaa. Harpin keskiakselilla tasapainottelevat kaksi astiaa, joiden sisältö on tuntematonta ja nimeämisen ulottumattomissa. Myös teoksen sijainnissa yhdistyvät erilaiset elämisen ja kaupunkirakenteen elementit. Se on keskellä asuinkerrostalojen ja oppilaitosten ympäröimää, mereen ulottuvaa ulkoilualuetta.

Taiteilija on rakentanut veistoksen erivärisiksi käsitellyistä teräksestä ja alumiinista. Puronen yhdistelee materiaaleja ja visuaalisia elementtejä aiemmasta tuotannosta tutulla tavalla. Harppi ja tähdet -teoksen kokoluokka on vain aiempaa suurempi.

Riikka Puronen (s. 1968 Loviisassa) on toteuttanut julkisia teoksia Helsingissä muun muassa Senaatti-kiinteistön toimistotaloon ja Myllypuron metroaseman edustalle. Harppi ja tähdet on Helsingin kaupunginkanslian tilaama veistos. Se on neljäs Kalasataman ympäristötaidehankkeen mukainen pysyvä taidehankinta.

Hankkeen tavoitteena on asukkaiden viihtyvyyden parantaminen sekä alueellisen identiteetin muodostumisen edistäminen. Ympäristötaide rahoitetaan alueen rakennuttajilta perittävällä kerrosneliökohtaisella maksulla. Hankkeen taideasiantuntijana on toiminut Helsingin taidemuseo HAM.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone