18.10.2017

FLASH1-näyttely valaisee Suomenlinnan harvoin avoinna olevia tiloja

Suomen valotaiteen seuran ensimmäinen näyttely kokoaa loka-marraskuussa eri alojen taiteilijoiden valoteoksia Suomenlinnan harvoin avoinna oleviin tiloihin. Vuoden alussa perustettu Suomen valotaiteen seura FLASH pureutuu Suomenlinnassa järjestettävässä FLASH1-näyttelyssään perusasioihin: mitä valotaide on ja missä menevät sen rajat?

“Valotaiteesta tulee helposti mieleen värikkäät spektaakkelit, mutta se voi olla myös hienovaraista ja yksityiskohtiin pureutuvaa” toteavat näyttelyn kuraattorit Mia Kivinen ja Mia Erlin.

“Valon ilmaisuvoima on rajaton ja valotaiteen laaja skaala yhdistääkin useita kulttuurin aloja. Voiko valosuunnittelu olla myös valotaidetta ja missä menee valaisimen ja valoveistoksen raja?”, kysyy Erlin.

Näyttelyyn on valittu erilaisia rajatapauksia, jotka sekä avaavat valotaiteen eri tyylilajeja että havainnollistavat näitä veteen piirrettyjä viivoja. Myös näyttelyyn valitut taiteilijat edustavat useita taiteenaloja kuvataiteilijoista muotoilijoihin ja näyttämötaiteen tekijöistä muusikoihin asti. Suomen valotaiteen seura toimii kansainvälisesti, mutta ensimmäisessä näyttelyssään se keskittyy suomalaisiin valotaiteilijoihin.

Näyttely alkaa Susisaaren sillan kupeesta. Lentokonehallissa hehkuu Alexander Salvesenin suurprojisointityö, jossa seinille heijastetaan lasilevyille sommiteltuja kuvia. Reitti jatkuu aiemmin telakan tyhjentämisessä hevosvoimin käytettyyn Pumppuhuoneeseen ja sieltä Kiväärigallerian holveihin. Mittakaavaa ja näköhavaintoja vääristetään sekä Tomi Suovankosken että Risto Puurusen varjoteoksissa. Varjot ovat oleellinen osa myös Jari Haanperän matalaan teknologiaan perustuvaa työtä ja Ishmail Sandstroemin pienimuotoisia, antiikkilasille kaiverrettuja kuvia. Mikko Junturan haulikolla tehdyt valoreiät, Nanni Vapaavuoren videotutkielma päivänvalosta ja Pekka Järvilehdon laserheijastuksiin perustuva työ taas lähestyvät valoa konseptuaalisemmalta suunnalta. Timo Niskasen valaisin muuttuu mittakaavaa suurentamalla itsenäiseksi taideteokseksi ja Anu Raatikaisen performanssissa näemme, miten valolla maalataan. Jere Suontaustan kineettinen valoveistos muuttaa arkiset rakennusaineensa maagiseksi pyörremyrskyksi, kun taas Outi Martikaisen ja Tikke Tuuran töitä yhdistää heijastinmateriaalin käyttö. Pitkään videokuvaa valosuunnittelussa tutkineen Teemu Määttäsen yhdessä Ilkka Niemeläisen kanssa toteuttamassa, lähinnä visuaaliseksi konsertiksi luokiteltavassa työssä musiikki vaikuttaa kolmiuloitteiseen pintaan projisoitaviin kuvioihin ja toisinpäin. Ammattilaisten ohessa myös nouseva polvi pääsee esille, kun Stadin ammattiopiston opiskelijat toteuttavat näyttelyyn teoksensa.

Avajaiset 21.10. klo 17–20 Suomenlinnassa

Näyttely on auki 5.11. asti

• lauantaisin ja sunnuntaisin klo 17–20, jolloin sisäänpääsy on ilmainen ja kaikki näyttelytilat jatkuvasti auki

• maanantaista perjantaihin näyttelyyn pääsee tilaamalla opastetun kierroksen vähintään kahta päivää aiemmin osoitteesta flash.suokki@gmail.com. Kierroksia pidetään klo 17–20 ja ne kestävät noin tunnin. Kierroksen hinta on 50 eur. Kierrokselle mahtuu 20 ihmistä. Erityisryhmät voivat tiedustella ilmaisia kierroksia samasta sähköpostiosoitteesta.

Näyttelyn ohjelmaan kuuluvat myös avoimet Usvaa ja UV-valoa sekä Universumi taskussa -työpajat noin 8–12-vuotiaille lapsille, Lentäviä unia -projisointikurssi yli 10-vuotiaille sekä suomenlinnalaisten esikoululaisten kanssa toteutettava Kotipiha uudessa valossa -työpaja.

Lisätietoa täältä

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone