1.8.2018

Betoninen matto Suomen Irlannin-suurlähettilään residenssin puutarhaan Dublinissa

Kuva: Jari Auer

 

Arja Kärkkäisen ja Sanna Atin teos Räsymatto julkistettiin perjantaina 29.6.2018 Suomen Irlannin-suurlähettilään virka-asunnon puutarhassa Dublinissa. Teos on valtion taideteostoimikunnan tilausteos, joka valittiin toteutettavaksi opiskelijoille suunnatun kilpailun kautta vuonna 2017.

Kärkkäisen ja Atin teos haastaa monumentaalisen kuvanveiston perinnettä niin materiaalinsa kuin tilallisen olemuksensa puolesta. Residenssin pihanurmelle levittyvä Räsymatto on valmistettu betonista, se on 6 metriä pitkä ja reilun metrin levyinen. Maton päällä voi kävellä ja se asettuu puistomaiseen ympäristöön osaksi pihan kulkureittejä.

Teos koostuu 20 betonisesta kappaleesta, jotka on jaettu raitoihin. Raitojen väleissä on uria, joihin on istutettu sammalta. Kasvaessaan sammal tulee peittämään pintoja teoksesta, mutta betonia on myös käsitelty sammaloitumisen estävällä aineella. Hallitun sammaloitumisen avulla teos juurtuu kirjaimellisesti paikkaansa.

 

Kuva: Arja Kärkkäinen

 

Arja Kärkkäinen (s. 1986) on kuvanveiston maisteriopiskelija Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta, Sanna Atti (s. 1986) puolestaan ympäristöekologian opiskelija Helsingin yliopistosta. Kärkkäinen on työskennellyt betonin kanssa opintojensa aikana ja hän vastasi Räsymaton betonin käsittelyyn ja teoksen muotoon liittyvistä seikoista. Atti keskittyi erityisesti sammaleen ja sen kasvattamisen edellyttämistä ratkaisuista.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone