4.3.2020

Aalto-yliopisto Töölön kutsukilpailu hakee julkista taidetta

Aalto Töölön julkisivu syksyllä 2019. Kuva: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto

Aalto-yliopiston julkistamassa taidekilpailussa etsitään tulevaisuuteen suuntaavia teosehdotuksia. Valitut teokset sijoitetaan Töölöön, kauppakorkeakoulun entiseen päärakennukseen.

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun toiminnot siirtyivät Töölöstä Otaniemeen vuonna 2019, ja samalla korkeakoulun entinen päärakennus sai nimekseen Aalto-yliopisto Töölö.

Nyt järjestettävän kutsukilpailun tavoitteena on hankkia Aalto Töölöön julkista taidetta. Kilpailuun on kutsuttu osallistumaan viisi taiteilijaa: Sakari KannostoJukka LehtinenSanna MajanderTiia Matikainen ja Charles Sandison. Kutsutut taiteilijat ovat Aallon alumneja tai ovat opettaneet Aallossa.

Kilpailuun osallistuvat taiteilijat voivat esittää teosehdotuksiaan kahteen eri tilaan: rakennuksen pääaulaan ja portaikkoon. Rakennuksen taiteen lopullinen teema määräytyy taiteilijoiden ehdotusten kautta. Valittavien taideteosten tulee reagoida ympäristöönsä ja antaa ehdotuksia tulevaisuudelle. Kilpailun tuloksista tiedotetaan toukokuun lopussa.

Valinnan tekee tuomaristo, johon kuuluvat Aalto-yliopiston tutkimuksesta vastaava vararehtori Ossi Naukkarinen, Aalto-yliopiston hallituksen varapuheenjohtaja ja Ruotsin Kansallismuseon museojohtaja Susanna Pettersson, kriitikko, galleristi ja kuraattori Veikko Halmetoja sekä Aalto University Executive Education toimitusjohtaja ja Aalto-yliopiston Professor of Practice Pekka Mattila. Aalto-yliopiston taidekoordinaattori Outi Turpeinen koordinoi valintaprosessia.

Kampustaidekilpailu aaltolaisille

Myöhemmin keväällä 2020 käynnistyy kampustaidekilpailu, joka on avoin kaikille Aalto-yliopistossa opiskeleville ja työskenteleville. Kilpailussa etsitään ideoita julkiselle taideteokselle, joka sijoittuu Alvarinaukiolle Otaniemeen. Kilpailun alkamisesta ilmoitetaan erikseen.

Aalto-yliopisto teki vuonna 2017 päätöksen noudattaa prosenttiperiaatetta rakennushankkeissaan. Prosenttiperiaatetta sovellettiin ensimmäisen kerran Radical Nature -taidekonseptissa Aalto-yliopiston päärakennuksessa Dipolissa.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone