15.5.2019

Aallon Kauppakorkeakoulun julkisen taiteen kokoelma julkistettiin – IC-98 kutsukilpailun voittajaksi

Kirsi Kivivirran teos STAGE Kauppakorkeakoulun aulassa. Kuva: Mika Huisman / Aalto-yliopisto


Taiteen prosenttiperiaatetta noudattavan kokoelman ytimessä on muiden ihmisten huomioiminen.

Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulun uuden päärakennuksen avajaisia vietettiin Otaniemessä viime viikolla, jolloin myös rakennuksen julkisen taiteen kokoelma julkistettiin. Prosenttiperiaatteella toteutetun taidekokonaisuuden tavoitteena on luoda osallistava ja dialogia korostava kokemus sekä ilmentää matalan hierarkian työskentely- ja oppimisympäristöä.

Avajaisten yhteydessä julkistettiin myös voittaja yliopiston järjestämässä kutsukilpailussa, jolla etsittiin teosehdotuksia Kauppakorkeakoulun rakennuksen kolmeen kierreportaikkoon. Kilpailun voittajaksi valittiin Patrik Söderlundin ja Visa Suonpään muodostama taiteilijaryhmä IC-98 kilpailuehdotuksellaan Mare Tranquillatatis. IC-98:n ehdotuksessa portaikoista muodostuu hiljaisuuden vyöhykkeitä, jotka toimivat rauhoittumispaikkoina ja kohtaamisen tiloina.

“Teosidea on filosofisesti koskettava ja kiinnostava. Kansainvälisesti tunnetun taiteilijaduon teos haastaa suhdettamme tilaan ja aikaan. Se muistuttaa hiljaisuuden ja keskittymisen merkityksestä, joka on myös edellytys ajattelulle ja uuden luomiselle”, Aalto-yliopiston hallituksen varapuheenjohtaja Susanna Pettersson kommentoi tuomariston valintaa. IC-98:n viimeaikaisia teoksia on muun muassa Khronoksen talo Pöytyällä, jossa aidattu maatilan pihapiiri on jätetty luonnon muokattavaksi.

Tuomaristoon kuuluivat Petterssonin lisäksi Aalto-yliopiston taiteiden ja luovien käytäntöjen vararehtori Anna Valtonen, galleristi ja kuraattori Veikko Halmetoja ja Kauppakorkeakoulun talouspäällikkö Jussi Välimäki. Muut kilpailuun kutsutut taiteilijat olivat Pekka PaikkariRiikka PuranenPraneet Soi ja Tatu Tuominen.

Kauppakorkeakoulun Human Approach – taidekonsepti kehitettiin yhteistyössä korkeakoulun opiskelijoiden ja henkilökunnan sekä Aalto-yliopiston taidekoordinaattorin Outi Turpeisen kanssa. Rakennuksen pääaulassa vierailijan vastaanottaa Kirsi Kivivirran teos STAGE. Kokoelman muita taiteilijoita ovat Anu KauhaniemiNavine G. Khan-DossosSaana MurttiTuomo SaaliMaiju SalmenkiviTatu Tuominen ja GRRRR. Kokonaisuuden kuratoivat Outi Turpeinen ja Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun apulaisprofessori Bassam El Baronin.

Aalto-yliopistossa prosenttiperiaatetta sovelletaan niin uudisrakentamiseen, peruskorjauksiin kuin täydennys-ja infrarakentamiseen. Omat julkisen taiteen kokonaisuudet on myös päärakennus Dipolissa sekä Taiteen ja suunnittelun korkeakoulun uudessä Väre-rakennuksessa Otaniemessä.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone